Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър в условия на извънредна конкуренция. Различна ли е новата публика?

| обновено на 23.02.24 в 11:09
Стефани Стоева и Асен Терзиев в студиото на "Нашият ден"
Снимка: БНР

Изминаващата седмица ни отвежда в забързания свят на културния живот, където разнообразие и изобилие на изкуства ни предизвикват да изберем какво да гледаме, слушаме и усещаме. В студиото на "Нашият ден" се включват двама известни личности от сферата на изкуствата – Стефани Стоева, автор на подкаста "Термодинамика" и член на екипа на Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", и Асен Терзиев, ръководител на катедра "Театрознание" в НАТФИЗ.

Как хората избират представленията, на които да отидат? Според Стефани Стоева, заглавията играят ключова роля. Тя отбелязва, че българската публика обръща внимание на заглавията, като примери за привлекателни заглавия и постановки споменава предстоящи събития в "Топлоцентрала" като "Решението" на Александър Мануилов и "Паноптикум", които съчетават интересни социални и политически послания със силна артистична изразност. Тя призовава публиката да отдели време за културни преживявания и да се включи в този обогатяващ процес.

Споделяйки вижданията си, Асен Терзиев подчертава важността на разбирането на публиката. В съвременния свят, където изкуството се състезава за вниманието на зрителите с големи медийни и развлекателни индустрии, познаването на публиката според него е от съществено значение. Той споделя впечатления от последната премиера в Театър "Българска армия" на пиесата "Племе", описвайки я като силен и вълнуващ театрален опит.

По отношение на “новите критици“ в българския културен пейзаж, Асен Терзиев подчертава значението на адаптирането към новите жанрове като подкасти и видеоканали в YouTube. 

В крайна сметка, разговорът ни ни напомня за богатството и разнообразието на културата, която ни обгръща, и за необходимостта да се отдели време и внимание на изкуството и неговата разнообразна публика.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна