Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" започва преговори с "Хюндай" за строеж на 7 и 8 блок

Снимка: БТА

Спор в парламента за избора на компания, която ще изгражда новите два блока в АЕЦ "Козлодуй" раздели управляващи и опозиция и доведе до взаимни обвинения в лобизъм и диктат над изпълнителната власт.

След тричасов дебат и обрат в гласуванията депутатите решиха да възложат на предприятието "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да проведе преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за изграждане на 7-и и 8-и блок в атомната ни централа.

От ПП-ДБ настояваха освен с "Хюндай", преговори да се водят и с американската компания "Бехтел", а от партия "Възраждане" опитаха да включат и китайска фирма, но и двете предложения бяха отхвърлени.

Гласуваното от депутатите предложение беше внесено от депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Станислав Анастасов от ДПС.

Първоначално то беше отхвърлено със 111 гласа "за" и с още толкова "против" и "въздържали се".

При прегласуване то все пак беше прието в съотношение един глас "за" в повече. Подкрепата дойде от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН.

Тошко Йорданов обясни позицията на своята формация така:

"От ИТН винаги сме защитавали ядрената енергия. Когато бяхме с ПП-ДБ и БСП, тогава водихме преговори с "Уестингхаус" за строеж на нови ядрени мощности в "Козлодуй", а не в "Белене". Така че ние следваме последователно политиката за нови ядрени мощности на АЕЦ "Козлодуй"".

Парламентът отхвърли проекта на решение на ПП-ДБ - освен с "Хюндай", преговори да се водят и с американската компания "Бехтел", както и предложението на "Възраждане" за включване в кратката листа за преговори на китайска компания.

От ПП-ДБ изразиха разочарование от действията на ГЕРБ-СДС и ДПС. Мартин Димитров коментира: "Колеги от ГЕРБ и ДПС, смятате ли, че имаме нужда от този дебат, когато парламентът цитира конкретно име на фирма, прави процедурата уязвима. Взето е решение от НС, министърът си върши работата, всичко е както трябва, а вие подлагате цялата процедура под риск".

В кулоарите на парламента Делян Добрев разясни, че компанията "Хюндай" ще отговори на три условия. Първото е да бъде предложена фиксирана цена за изграждането на новите мощности, второто е - поне 30 процента от бюджета за този проект да отиде при български фирми-изпълнители и третото е свързано със срока. Седми блок трябва да е изграден в рамките на 60 месеца, а осми блок - за 54 месеца.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна