Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Цонев: Необходим е предмет по изкуствен интелект в училище

Важно е децата да учат неща, които са адекватни за XXI век, категоричен е IT експертът

| Интервю
Снимка: Личен архив

"Всяко дете трябва да има дигитални умения, за да се реализира в бъдеще. Всяка от професиите е опряна на дигитализацията, на по-умелото и по-смислено използване на дигиталните устройства". 

Това мнение изрази пред БНР Николай Цонев - един от основателите на Logiscool, които през 2022 г. бяха включени в класацията на 100-те най-влиятелни IT-личности в България. 

Според него е необходимо въвеждане на предмет по изкуствен интелект в училище.

"Светът се променя. В нашето ежедневие навлизат нови технологии, нови методи. Задължително е съвременните деца да се напасват в този век. Важно е децата да учат нещата, които са адекватни за XXI век - дигитална грамотност, изкуствен интелект", обясни той в интервю за предаването "Закуска на тревата". По думите му такова обучение подобрява също концентрацията при децата. 
И родителите трябва да са наясно с изкуствения интелект, подчерта Цонев и обясни: "При децата половината идва от образователната система, другата половина - от семейството. Всеки от нас трябва да има определени знания, за да може да използва тези технологии по правилния начин".

В последните години и десетилетия професиите се променят, напомни експертът и добави обаче, че важното е да бъдем адекватни и да се напасваме на промяната. 

"Вярвам, че както всяка друга революция, и тази ще доведе до повече положителни неща за човечеството, отколкото отрицателни. Професиите се променят, но и ние трябва да се променяме с тях и да се адаптираме", категоричен бе Николай Цонев. 

Според него програмистите няма да изчезнат. Но те, както и хората от много други професии, ще трябва да интегрират и да знаят как да използват изкуствения интелект в своята работа, за да може да са по-ефективни. 
Цялото интервю на Светлана Дичева с Николай Цонев в предаването "Закуска на тревата" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна