Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди супер вторника

Ники Хейли с първа победа на първичните избори в САЩ

Ники Хейли
Снимка: БТА

Единственият съперник на Доналд Тръмп за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия в САЩ - Ники Хейли, спечели първата си победа в цикъла на първичните избори.

Столицата Вашингтон стана арена на първия успех на бившия губернатор на щата Южна Каролина и бивш представител на САЩ в ООН Ники Хейли в битката ѝ за спечелване на кандидатпрезидентската номинация на републиканците.

След приключване на тридневното гласуване и отчитане на резултата стана ясно, че Ники Хейли събира 63 процента от подадените гласове, срещу 33 процента за Доналд Тръмп. Това автоматично и дава всички 19 делегати, излъчвани от този район. Говорител на кампанията на Хейли отбеляза, че това е първата победа на жена в първични избори на републиканците.

Според анализатори обаче, загубата на Тръмп във Вашингтон не е изненада, защото по време на първичните избори през 2016 година преди първия му мандат той загуби от сенатор Марко Рубио и очевидно не е фаворит на неголямата републиканска общност в столицата на САЩ.

В сравнение с останалите щати, първичните избори във Вашингтон може да се определят като бутикови, защото единствената точка за гласуване беше разположена в местен хотел. Въпреки че беше в Белия дом четири години и имаше подкрепата на повечето републиканци в Конгреса, Тръмп отдавна твърди, че републиканците в окръг Колумбия, в който се намира столицата са настроени срещу него. Тази седмица предстои ключовия супервторник, в който жителите на 15 щата и 1 територия ще избират между двамата кандидати и се счита, че до голяма степен той ще е решаващ за изхода от надпреварата.

Ники Хейли обеща да участва поне до тази дата, като засега не е ясно, дали при неблагоприятни резултати за нея ще продължи участието си в борбата за номинацията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна