Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разноликостта на жената в 9 съставни фотографии на Йохана Траянова

Снимка: Надежда Московска

Фотоекспозиция под наслов "Потапяне: Тя" открива на 5 март Йохана Траянова в столичното културно пространство "Бобина".

С работите си представя своето визуалното изследване на женствеността чрез фотографски мозайки от близки планове и детайли на ботанически форми.

Фотографиите са общо девет, като всяка от тях е съставена от 20 полароидни снимки, като някои от тях са минали през химически манипулации.

"От 2018 г. насам изкуството, което създавам, започва да бъде все по-лично за мен, по-искрено, като огледало на нещата, през които преминавам, които ме вълнуват. С изкуството всъщност показвам например крехкостта на човешката душа – беше откровена пред БНР-Радио София авторката Йохана Траянова. – В изложбата, която утре ще покажем официално, отново показвам личността на жената. Но това отново е процес, през който аз лично съм минала, много ме докоснал, трансформирал ме е и съм решила, че е нещо, което вълнува и си заслужава да бъде показано."


Авторката подчертава, че се е вдъхновявала от импресионизма, а с фотографията експериментира. Целта ѝ не е да отразява действителността, колкото да провокира въображението с абстракции.

"Потапяне: Тя" е плод на съвместната работа на Йохана Траянова и кураторите от общността Тhe Artist at Play. За преживяването допринася и звуковата картина, композирана за проекта от Деян Цвятков.

Фотоизложбата ще може да бъде разгледана до 17 март т.г.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.


  • Йохана Траянова (вляво ) завършва специалност „Драматургия“ в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“ през 2014 г.. Първата си самостоятелна фотографска изложба „Сънувам“ реализира през 2018 г. Арт инсталацията съчетава изразните средства на фотографията, светлината и звука. През 2020 г.
    Йохана Траянова представя втората си самостоятелната изложба „Къс земя”. Формата на изложбата е геодезична сфера, която се построява на публични места. Авторката отново работи с изразните средства на фотографията, звука и формата. През 2023 г. показа свои творби в Българския културен институт в Будапеща с експозицията „Крехки“. 
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени