Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D моделите в помощ на разгадаването на най-ранните етапи на зачеването

| обновено на 05.03.24 в 13:05
Снимка: pixabay.com

Там, където науката се сблъсква с ограничения и невъзможен достъп със специализирани средства, не се отказва, а създава модели. Това е важен принцип особено когато става въпрос за проучването на феномени като първите моменти на зачеването и майчино-феталната граница.

Според известната фигура "Айсберг на неосъществените бременности" едва 1 от всеки 3 оплождания при жената се реализира в успешна бременност. При останалите ембрионът се губи в периода около и по време на имплантацията в матката, правейки я ключов процес и лимитиращ фактор както при естественото, така и при in vitro зачеването. 

Как науката се стреми да помогне за повече успешни бременности, особено при двойки с репродуктивни проблеми? Механизмите на толерантност към наполовина чуждия за майката ембрион, съпътстващи имплантацията, са недоразгадани от учените. Животинските модели за изучаване на процеса са или труднодостъпни, или показват съществени разлики от процесите при жената. А поради етични съображения и законови рестрикции научните експерименти с човешки ембриони са забранени. Каква е алтернативата? 

На помощ идват 3D моделите – сурогати от човешки клетъчни линии, имитиращи поведението на човешкия ембрион в най-ранния пери-имплантационен период

Схема на етапите на имплантацията на човешки ембрион  и кореспондиращите им 3D модели.

Д-р Таня Димова и нейният екип са разработили иновативни модели, които проследяват събитията на майчино-феталната граница в ранните дни на зачатието. Тези модели представляват ценен инструмент за разбиране на процесите, които обграждат първите моменти на развитие на новия живот.

Важно е да се разбере какво се случва при първия контакт на оплодената яйцеклетка със стената на матката. Синдромът на повтарящата се неуспешна имплантация е сериозна причина за безплодие, която все още е обект на научни изследвания.

Работата на д-р Димова се фокусира върху имунологията на бременността, плацентобиома, феталния и неонаталния имунитет. Нейните най-нови изследвания се концентрират върху ролята на Т клетките и тяхната имплантация, както и върху нормалната бременност при жената.

В интервю за "Нашият ден", д-р Димова споделя, че проучването на имплантацията при жената е "трудно и неефективно, поради уникалността на процеса". По нейните думи, въпреки че научният напредък позволява избор на ембриони по определени критерии, разбирането на другата страна, лигавицата на матката, като рецептивна за имплантация е предизвикателство.

Слушайте разговора с доц. д-р Таня Димова в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени