Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 15 март ще отбележим Световния ден на съня

Специалисти по съня: 25 години прекарваме в сън, ако живеем до 80 години

Около 15 до 20 на сто от всички катастрофи в световен мащаб стават заради заспиване на волана

2
Д-р Нейко Нейков и проф. Иван Стайков (от ляво на дясно)
Снимка: Мая Данчева

По традиция, в средата на март, а тази година на 15 март предстои да отбележим Световния ден на съня. Обявен за такъв от Световната асоциация по медицина на съня през 2007 ма година, той има за цел да фокусира вниманието ни върху този жизнено важен цикъл. 

Оказва се, че проблеми със съня имат много хора по света, без дори да подозират за това. Не става дума само за по-малкото часове сън, но и за неговото качество. То се влияе от много фактори на средата, на съвременния начин на живот, работа и ангажименти. 

В дигиталния век, в който живеем много по-трудно заспиваме и сънят ни е по-лош. Виновни са ни матракът, възглавницата, храната и стресът. И непонятно защо сме склонни да обърнем внимание на качеството на съня си на последно място. Прозяваме се през деня и губим сила много преди края на работния ден. Будим се нощем. Спим неспокойно, така както живеем.

За проблемите в "Нощен Хоризонт" разказват проф. Иван Стайков, завеждащ Клиниката по неврология и медицина на съня в болница Токуда в София и д-р Нейко Нейков.

"В това забързано ежедневие смятаме, че нарушението на съня или безсънието е малък проблем, докато с течение на времето не ни връхлети хроничното безсъние, каза за "Нощен Хоризонт" проф. Иван Стайков.

"Хората смятат, че това не е съществен здравословен проблем, за съжаление това е проблем. 1/4 - 1/3 от живота си прекарваме в сън - тоест ние спим средно около 25 години, ако живеем до 80 години.

Сънят е този, който ни дава възможност за отпочиване, за възстановяване, за запазване на нашата кондиция и за нашето добро здраве.

Тази година мотото на Световния ден на съня е - "Равен сън в името на глобалното здраве, в името на здравето на света", допълни още проф. Стайков.

"Проблеми на съня е по-скоро нашето собствено виждане, а разстройство на съня е обективното или сънното нарушение, сподели за БНР д-р Нейко Нейков.

"Има хора, които спят малко, други, при които малкото сън им причинява сериозен дистрес с течение на годините, допълни д-р Нейков.

"В момента значение за това как спим имат общото ниво на стрес, социума, ако преди се смяташе, че 20 век е векът на депресията, сега се смята, че 21 век е векът на тревожността.

Тревожността и безсънието са един порочен кръг, едни срещуположни спици на едно колело, което като се завърти, ние нямаме спирка за него, без медицинска интервенция, каза още д-р Нейков.

"След пандемията стана много модерно да се работи от вкъщи. Има група нарушение на съня - нарушение на циркадния ритъм, това е често при млади хора, които си лягат в 6 сутрина, работят през нощта, става после в 14 часа и това е едно много тежко нарушение на съня.

Работейки онлайн, все по-често не ни достига времето и изведнъж се озовават в хватката на инсомнията.

За миналата в Клиниката в болница Токуда имаме над 300 изследвания за проблеми на съня. Нарушението на съня е поправимо с лечение, стига да се диагностицира точното нарушение, каза проф. Стайков.

По думите му чрез точната диагностика с изследване - полисомнография и въпросниците 80% - 90% от тези нарушения на съня са лечими в добра степен.

Най-честите разстройства на съня - прави впечатление, пак при днешните млади хора - да спят на цикли - четири часа работа, три часа сън, уж за да имат повече време. 

Това обаче е жестоко нарушение на хигиената на съня, което води рано или късно до това хронично безсъние, поясни още проф. Стайков.

 Проф. Стайков поясни, че средно трябва да се спи между 6 и 9 часа, зависимост от възрастта, като сънят определено лекува.

Под тези часове е доказан рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, за увеличаване на атеросклеротичните промени на нашите съдове, както и за мозъчно-съдови заболявания.

Около 15 до 20 на сто от всички катастрофи в световен мащаб стават заради заспиване на волана. Тези заспивания на волана в много голяма степен се дължат на обструктивна или централна сънна апнея или друг вид безсъние, изтъкна проф. Стайков.

Д-р Нейков предупреди, че най-голямата грешка е самолечението при проблеми със съня. Да се гледат реклами, да се пита съседката какво пие, това води до допълнителен дистрес за пациента. По-добре да промених храненето си вечер, вместо да пием хапчета, добави той.

Най-малко един час преди заспиване хората, които страдат от безсъние, не трябва да гледат телевизия, телефона си, лаптопа си, категорични са специалистите.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна