Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На сайта на Общината може да бъде попълнена анкета за качеството на закуските

В Община Плевен очакват повишение на единния разходен стандарт за ученик

Там продължават да търсят най-добрия вариант за предоставяне на качествени безплатни закуски на децата в начален курс

| Интервю
Елина Димитрова
Снимка: Латинка Светозарова

Със сигурност ще се стигне до повишение на единния разходен стандарт. Такава прогноза направи пред БНР Елина Димитрова, заместник-кмет на Плевен с ресор "Проекти и хуманитарни дейности".

Община Плевен продължава да търси най-добрия вариант за предоставяне на качествени безплатни закуски на децата в начален курс.

Всичко започва със сигнал на родител. Следва обща родителска среща с училищното ръководство, представители на отдел "Образование“ на Община Плевен и ангажираната с проблема Наталия Цанева, която е общински съветник. 

"Качеството на закуските се  е подобрило. Предлага се друг вид. Родителите са по-доволни. Остава обаче въпросът какво е качеството в другите училища, където има деца от първи до четвърти клас", посочи пред Елина Димитрова. 

Появиха се недоволни родители и от други училища, разказа тя. 
"Това получи обществен отзвук. Проблемът трябва да се реши за всички. Идеята е доколкото  е възможно да контролираме и да повлияем предлагането на качествени и здравословни храни във всички училища, за които община Плевен е първостепенен бюджетен разпоредител. Училищата сами избират доставчиците на закуски за децата. Не може да влияем на избора. Но като първостепенен бюджетен разпоредител, може да се поинтересуваме как тези средства се използват. По този повод решихме да направим една анкета, която е качена на сайта на община Плевен. Тя е насочена към родители и учители във всички училища. Оценява се качеството на закуските по 5-степенна скала. Вече има 300 попълнени. Анонимността е гарантирана. Анкетата е активна до края на месец март". 

В края на месеца ще бъде пусната още една, която ще бъде по-подробна и ще бъде насочена към директорите на училища, от които ще се очаква да направят оценка на закуските, които се предлагат на учениците, посочи Елина Димитрова. 

"Искаме да сравним и да направим пълен анализ. Защитена е тяхната конфиденциалност, но ще декларират, че това, което са дали като отговор, отговаря на истината". 

Хубаво е да можем да произвеждаме сами здравословни закуски, както прави община Троян. Но училищата ни са доста повече, обясни тя и посочи, че все пак общината има идеи, свързани със социалната политика. 

Ще поканим и диетолози, категорична е Димитрова. 

"Процесът няма да е едностранен. Решенията ще бъдат взети на обща среща между директорите на училища, фирмите - доставчици, диетолозите и родителите".

Един лев е твърде малко за закупуването на качествена закуска, отчете още зам.-кметът.

Целта на общинарите е да се справят с проблема до началото на следващата учебна година.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени