Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебютният роман на Юрий Рахнев ''Странично осветление''

Юрий Рахнев

Книга-ехо, в която виждаме как детайлите на преживяното отекват в нас, завихрят се и раждат истории. Един роман, който ни разкрива парадокса, че дори да стоим на едно място, например на ъгъла на ''Раковска'' и ''Вазов'', не е пречка да пътуваме със силата на спомена и въображението. Да се опитваме да продължим напред, разбирайки абсурда на съществуването си. Да мечтаем за свят на споделеност и разбирателство, запазвайки автентичността си. 

Чрез езика и музиката Юрий Рахнев ни понася в шеметно препускане из меандрите на въображението, с резки спирания и внезапни обрати, използвайки реалността като пластилин, играейки си с нея. Показвайки ни колко е хубаво да се надсмееш над себе си. И нещо важно, когато четем тази книга, ще усетим утехата на дъжда и силата на поезията.

Ето и няколко думи от редакторката на романа Петя Хайнрих: ''Странично осветление'' е яростният монолог на един фоторепортер, градски човек на нашето време, тръгнал по следите на заплетена история. Острият език, поетически и пълноводен, гневен и крехък прониква в психологически дълбочини и вае трагикомични сцени. Изправени сме пред вечните теми за изкуството и свободата на артиста, за личното пространство, за трансформирането на болката във воля за творчество. В тази книга има смях и култура, ''Бийтълс'' и Анди Уорхол, София и нейната жълта тъга.''

Повече за романа чуйте в звуковия файл.

Снимка – БНР и изд. Жанет 45

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна