Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън определи войната на Русия срещу Украйна като заплаха за демокрацията в Европа

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе традиционната си годишна реч „За състоянието на Съюза”, която е последната за мандата му. 

В речта си пред Конгреса, която продължи около час, Президентът се спря на редица проблеми, пред които са изправени американската нация  и светът -  от предоставянето на помощ за Украйна, до разширяването на правата за аборт и справянето с насилието с оръжие. Байдън се обърна към сънародниците си с думите, че „състоянието на съюза е силно и става все по-силно“.

Както можеше да се очаква в предизборна година в речта си Байдън нееднократно намеси Доналд Тръмп, без обаче да го спомене поименно, а наричайки го моя предшественик. Той отправи укори към него, за това, че подкрепя "негодуванието, отмъщението и възмездието" и застрашава свободата у дома и в чужбина. Само минути след началото на речта си той цитира изказването на Тръмп, че ще позволи на руския президент Владимир Путин "да прави каквото си иска“, ако съюзниците от НАТО не са похарчили достатъчно за отбрана, наричайки тези забележки "опасни и неприемливи“: 

"Един бивш президент, републиканец е казал на Путин, цитирам: "правете каквото искате". Кланял се е пред руския лидер! Мисля, че това е възмутително, опасно и неприемливо!".

Байдън отново обвини Тръмп и за  отхвърлянето на двупартийното споразумение за граничната сигурност в Сената по политически причини и призова републиканците в Конгреса да приемат законодателството. 

"Моята цел тази вечер е да събудя Конгреса и да предупредя американския народ, че това не е обикновен момент“, каза Байдън. 

"От времето на президента Линкълн и Гражданската война свободата и демокрацията не са били атакувани у дома, както днес. Това, което прави нашия момент рядък, е, че свободата и демокрацията са атакувани както у дома, така и в чужбина едновременно, допълни президентът на САЩ. Речта на Байдън беше гледана от милиони американци, но според местните медии тя е имала облика повече на предизборна реч, отколкото на такава за състоянието на съюза.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна