Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 28 до 30.03.2024 г. в София

Международен майсторски клас тромбон и брас ансамбли с Ларс Карлин

Снимка: "Брас перспективи"

През 2024 г. продължават амбициозните програми на сдружение „Брас перспективи”.

От 28 до 30.03.2024 г. в София ще се проведе Международен майсторски клас тромбон и брас ансамбли с Ларс Карлин. У нас ще пристигне една от големите звезди на съвременната брас сцена - тромбонистът Ларс Карлин (Швеция/Дания). Пролетният майсторски клас ще премине под знака на Датското кралство.

Ларс Карлин е първи тромбон на Датския симфоничен оркестър на Датското радио, каза пред Радио София Кръстина Денчева от „Брас перспективи”.

„Той ще направи майсторски клас по тромбон, брас ансамбли и освен това има специален модул, който по негово желание, ще бъде осъществен за представяне на съвременните шведски композитори, специализирани за брас. Неговата презентация и този модул ще включва както лекция, така и много примери, които той ще изсвири и ще дари партитурата след това за „Брас перспективи” и Националната музикална академия или музикалните училища, според трудността“, обясни Денчева.

Тя добави, че това е първото събитие съвместно с Датския симфоничен оркестър, като програмата ще продължи до средата на 2026 г. Основният акцент ще бъде през 2025 г., когато Датското национално радио чества 100-годишен юбилей, а БНР – 90 години.

„Майсторският клас ще се проведе в Музикалната академия, в зала „Димитър Ненов“. Ще бъдат много интересни и индивидуалните уроци…Ще има и концерт след майсторския клас“, уточни Кръстина Денчева.

Записването продължава до 17 март, сподели тя.

През последната седмица на месец август, „Брас перспективи” организират и Лятна музикална академия в Копривщица.

„От 5 март отворихме процедурата за записване. Има сериозен интерес. Тази година е много важна за нас, тъй като за пети път я провеждаме – един мини юбилей, в който има сериозна промяна, с това че въвеждаме дървени духови инструменти, вече официално“ каза Кръстина Денчева.

Тя уточни, че тази година фокусът ще е върху индивидуалните обучения, работата в оркестър и свиренето на солисти с оркестър. Целта на Лятната музикална академия е постепенно да бъдат включени обучения за всички инструменти, които са основни в духовите оркестри, обясни Кръстина Денчева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна