Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови хеликоптери за британската армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания трябва да харчи милиарди повече за отбрана, за да се защити по-добре от бъдещи конфликти, каза министърът на отбраната Грант Шапс, който е в Полша. Той потвърди, че британската армия ще получи нови хеликоптери "Чинук".

Грант Шапс заяви, че неотдавнашното му посещение в Украйна "го е пробудило" и сега той е убеден, че светът е станал по-опасен. Говорейки по време на посещение в Полша, за да инспектира британските войски, участващи във военни учения, той каза, че напълно подкрепя увеличаването на бюджета за отбрана до 3 процента от БВП, спрямо 2,27 процента, но че това ще бъде въпрос за следващия парламент.

Шапс посочи, че Западът трябва да бъде "много по-подготвен" за бъдеща война. "Трябва да сме готови да харчим, за да се защитим от много по-големи щети в бъдеще", предупреди той, допълвайки, че, ако Русия не бъде спряна в Украйна, Китай може да бъде насърчен да нахлуе в Тайван, въвличайки Обединеното кралство в множество кризи.

Министърът на отбраната информира, че британските специални части ще получат флотилия от модернизирани хеликоптери "Чинук", след като отмени предишно решение за блокиране на сделката след дипломатически спор за цената от 2,3 милиарда паунда.

Грант Шапс е договорил намаление на цената с 300 милиона британски лири за 14-те тежкотоварни хеликоптера, произведени в Америка, които могат да изминават 2000 километра, за да вкарат елитни войски във вражеска територия. Британските медии коментират, че думите на Шапс ще окажат допълнителен натиск върху премиера Риши Сунак да харчи повече за отбраната след като и други министри надигнаха глас.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна