Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на комисията за "Нотариуса" в НС ще изпрати ново писмо до градския прокурор на София

Никола Минчев
Снимка: БГНЕС

Половин час преди заседанието на временната парламентарна комисия по случая "Нотариуса", градският прокурор на София Илиана Кирилова уведоми с писмо по електронната поща председателя ѝ Никола Минчев, че не намира за уместно да се яви на изслушване пред депутатите. 

В писмото си Кирилова се позова на текстове от НПК и на решение на Конституциония съд  от 2017, което тълкува кога може да се предоставя следствена тайна. 

Според нея, с изнасянето на данни пред депутатите може да се повлияе на започналите досъдебни производства, свързани с убийството на Божанов, както и с мрежата, свързана с него в съдебната система. 

"Мястото, в което прокуратурата води своята борба, излага своите тези и събраните доказателствени средства, е съдебната зала. Нещо повече -  действията на прокуратурата подлежат на съдебен контрол, а не и на парламентарен. Това е съобразно принципите за разделение на властите, които Ви призовавам заедно да спазваме", пише още Кирилова и припомня, че ръководената от нея прокуратура е единствената, която може да разследва лица с имунитет, каквито са и народните представители. 

Тези аргументи Никола Минчев коментира така:

"Това че Софийска градска прокуратура е компетентна да разследва народни представители аз не знам в каква връзка госпожа Кирилова ми го съобщава. Не ми се струва като конфликт на интереси. Защо госпожа Кирова решава да напомни - не мога да преценя. Не виждам какво касателство има изобщо с работата на комисията и не смятам, че това е конфликт на интереси. Не смятам, че това, че те са повдигнали обвинения, нека да видим и обвиненията им колко ще издържат в съда, е някаква пречка да изслушаме когото и да било".

Илияна Кирилова отново ще бъде поканена, но вече с напомнянето, че е длъжна да се яви. Освен нея се очаква да бъдат поканени и прокурори, работили или работещи по аферата "Нотариуса" и "Осемте джуджета". И със сигурност двамата бивши главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев и настоящият изпълняващ функциите - Борислав Сарафов, каза Минчев. Той отрече да има връзка между работата на комисията и преговорите за правителство и анонсира предстоящи много изслушвания именно от представители на прокуратурата. 

Доста политически беше отзвукът от новината за неявяването на Кирилова, за която и депутатите научиха едновременно с журналистите.

От ПП-ДБ реагираха остро срещу аргументите на градския прокурор и, освен че я обвиниха в саботаж, я заподозряха в страх от въпроси за евентуална нейна връзка с другия съдебен лобист – Петьо Петров по прякор Пепи Еврото.

ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание.

Опозицията атакува управляващите, че работата в комисията не върви заради липса на организация и опасения, че изнесеното на заседанието може да се отрази лошо на преговорите за кабинет.

Минчев беше категоричен, че действията на Кирилова днес са целели да попречат на работата на комисията, защото отказът ѝ е дошъл в последния момент. Запитан как ще продължи работата на комисия, Минчев увери, че ще бъдат чути "всички, които да имат какво да кажат по темата". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна