Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон допусна нови европейски действия за помощ на Украйна

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон допусна нови европейски действия за помощ на Украйна, ако войната се разрасне. 

Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война, заяви той в интервю, излъчено тази вечер по френската телевизия "Те Еф едно".

"Русия не може и не трябва да спечели тази вайна. Ако проявим днес слабост пред някого, който премина всички червени линии, които беше очертал и кажем наивно, че няма да отидем по далеч от тук или там, в този момент ще постигнем не мир, а поражение".

Според него доверието в Европа ще бъде сведено до нула, ако Русия спечели войната в Украйна.

Макрон увери, че Франция никога няма да нападне Русия, въпреки че тя напада, и то агресивно френските интереси дори на френска територия. А по повод скандалния призив на папа Франциск за "куража на бялото знаме" каза, че мирът не означава капитулация на Украйна и че да искаш мир не означава да изоставиш Украйна.

"Онези, които поставят граници за помощта за Украйна, избират поражението", заяви Макрон пред журналисти от телевизиите ТФ1 и Франс 2, Той застана решително зад думите си, че не изключва изпращането на френски войски в Украйна, въпреки че подчерта, че настоящата ситуация не го налага. 

"Положението е тежко за украинците. Те имат ограничен брой хора от Русия, която е по-голяма страна", подчерта Макрон. "Преди две години твърдяхме, че няма да пращаме танкове, после ракети, а го направихме", припомни той. 

"Това, което преди две години беше немислимо, се случи".

"Ако Русия спечели войната, животът на французите ще се промени, няма да има никаква сигурност и на Европа няма да може да се разчита", заяви френският президент и подчерта, че Франция има подготвена за действия армия и значително увеличен военен бюджет:

"Има само един отговорен за ситуацията и това е режимът в Кремъл. Ако положението се влоши, ще бъдем готови да не допуснем Русия да спечели". 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна