Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Либе и вдъхновителите" в читалище "Николай Хайтов"

Ива Георгиева представя един моноспектакъл за душата

Снимка: ФС на Ива Георгиева

"Либе и вдъхновителите" е моноспектакълът, който Ива Георгиева ще представи пред публиката в софийското читалище "Николай Хайтов" на 22 март от 19.30 часа. В него тя разказва чрез поезия, музика и танц една история за душата. В основата на моноспектакъла ѝ е авторската ѝ поезия, която читателите могат да прочетат в дебютната ѝ стихосбирка "Либе", и стихотворенията на поетите, които истински я вдъхновяват – Блага Димитрова, Валери Петров, Дамян Дамянов, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Петя Дубарова и други. Включени са и няколко от любимите стихотворения на актрисата Невена Коканова, която също е олицетворение на вдъхновението за Ива Георгиева.

"Това, до което искам да достигна, са душите на хората. Затова и самата аз ще изляза по гола душа на сцената и ще се опитам да предам моите чувства и емоции на хората. Да ги съпреживеят и да открият частица от себе си във всичко това", каза тя в "Артефир".

Моноспектакълът ѝ припомня защо всъщност свободата и любовта танцуват общ танц, а музиката е повече от универсален език – той е докосване. Там, където поезията е чувство, се ражда и "Либе и вдъхновителите". Виното, което придава вкус на думите, също намира място в моноспектакъла.

Защо обаче все чакаме "една голяма и чиста любов"?

"Смятам, че това, което ни спира, сме самите ние и смятам, че тази голяма и чиста любов живее във всеки от нас. Първо може би трябва да се прояви към нас самите и след това вече да я очакваме от другите. Но когато изпитваме и открием тази голяма и чиста любов в себе си – просто трябва да я споделяме", допълва още Ива Георгиева.

Целия разговор с нея чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна