Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Нинова: Ако не спасим читалището, детският ансамбъл "Учиндолчета" няма къде да репетира

Читалището в село Тодорово търси 20 000 лв. за ремонт на покрива

Народно читалище „Бъдеще - 1927“
Снимка: Латинка Светозарова

В плевенското село Тодорово организират благотворителни прояви, за да спасят народно читалище „Бъдеще - 1927“. Необходими са над 20 хиляди лева, за да се направи спешен ремонт на покрива.

Читалището е известно с ансамбъл "Учиндолчета". Децата репетират песни и танци, пресъздават фолклорните обреди от този край. 

"За нас е много важно да съществуваме, защото в селото училище и детска градина няма и читалището е единственото място, където могат да се съберат децата, сподели за "Закуска на тревата" Галя Нинова, секретар на читалището.

Благотворителният концерт под наслов "С ръце и сърце за Читалището" се проведе в салона на НЧ "Бъдеще - 1927" в село Тодорово. Беше организиран и благотворителен базар с ръчно изработени предмети.

Галя Нинова

"Малките населени места са също важни, но те са с много по-оскъден бюджет. Сградите са големи, но през годините не са реновирани и сега нуждата от ремонт е огромна, каза още Нинова.

Децата, които се занимават в читалището са носители на много награди, те бяха сред участниците тази година в концерта "Млади фолклорни таланти" и пяха на сцената в Първо студио на БНР.

"Децата се почувстваха много специални. Нашата певческа група е от 7 деца на възраст между 7 и 13 години. Децата пеят и са част и от оркестъра. Мариян Туджаров се грижи за изявите на групата, а те не спират да работя и да надграждат, затова силно се надявам да се намерят хора, които да ни помогнат с тези средства за покрива, допълни още Нинова.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени