Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели предлагат стипендии и стаж на младежи да учат за стругар и заварчик

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Глад за кадри в машиностроенето има от повече от 25 години. Години, в които работодателите в Силистра непрекъснато правят заявки от какви кадри имат нужда, но въпреки това държавния план-прием на професионалните гимназии не удовлетворява техните нужди.

Затова и от машиностроителните предприятия се решават да потърсят съдействие от една от професионалните гимназии в крайдунавския град и да ги подкрепят при опита им да възобновят две от изчезващите професии, обявени за защитени специалности от МОН – заваряване и стругарство.

Преди дни под наслов „Аз и моята професия“ Професионалната гимназия по механотехника в Силистра проведе Ден на отворените врати. Представени бяха основните за училището специалности „Компютърна техника и технологии“ и „Автотранспортна техника“, но и две нови стари специалности – заваряване и стругарство, сподели директорът на гимназията Татяна Кинджакова.

Румен Михов преподава в училището от 37 години, от времето, когато все още ги е имало специалностите заваряване и стругарство.

Много трудно се справяме, каза инженер Георги Гайдаров, директор на машиностроително предприятие в Силистра.

От 30 години инж. Събчо Събчев работи в машиностроенето. В техния завод има от 250 до 300 човека.

Освен месечни стипендии, предприятията ще осигурят и платен стаж. Ще помогнат финансово и на онези, които искат да продължат обучението си в направление машиностроене, като срещу всичко това учениците ще трябва да подпишат 3-годишни трудови договори.

Работодателите в Силистра са провели и разговори с Русенския университет и с Техническия университет в Габрово, където желаещите преподаватели ще могат да получат допълнителна квалификация.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна