Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 танцьори от петте града заедно ще излязат на сцената

Зрелищен спектакъл на пет танцови школи от страната в проект - "Тhe Center"

Първият спектакъл е във Велико Търново на 8 април

Пет танцови училища от Велико Търново, Варна, Русе, Пловдив и София се обединяват в общ танцов спектакъл
Снимка: Милица Николова

Пет танцови училища от Велико Търново, Варна, Русе, Пловдив и София се обединяват в общ танцов спектакъл, в който с изразните средства на музиката, движението и емоцията ще представят своето виждане за цветовете. Спектакълът носи името RGB. Това са първите букви на цветовете червено, зелено, синьо в превод от английски език. Проектът е на "Тhe Center", който обединява школите в петте града

Първият спектакъл е във Велико Търново на 8 април.

Червеното, зеленото и синьото са три от цветовете, които в компютърните технологии се базисни за цветовите комбинации. Но тези три цвята са символи и на различни емоционални състояния, които вплетени с музиката, костюмите, светлините и танца правят пет различни концептуални спектакъла, които танцовите училища към „Тhe Center“ ще представят заедно във Велико Търново, Русе, София, Пловдив и Варна на 8 април, 18 април, 17 май, 31 май и 22 юни.

"Спектакълът е много концептуален и всички хореографи, които участват в него, поставят на сцената доста от личните си преживявания, за да се случат танците, които ще гледате. Всеки един танц ще бъде свързан с определен цвят и спектъра от всички цветове на дъгата и този цвят ще отговаря на конкретно състояние, преживяване, чувство и някаква емоция. Съвкупност от всичко заедно отговаря на това, което ние сме счели за характерно за съответния цвят. Ако зеленото го възприемаме като цвят на спокойствието, хармонията и баланса, то танците в зеления цвят ще бъдат в тази посока и ще носят това усещане и това чувство. За всеки от петте града темата на спектакъла ще се задава от местното танцово училище, разказа хореографът на формацията във Велико Търново Милица Николова.

Поне 150 танцьори от петте града заедно ще излязат на сцената, за да представят танцовия израз на цветовете от дъгата.


Великотърновският спектакъл, с който започват изявите в общия проект на "The Center", е повлиян основно от червеното и лилавото, сподели хореографът Милица Николова:

"Червеното се води агресивен цвят, но той също е цвят, свързан със страстта, любовта, енергията, движението и всичко, което ни държи в кондиция. Моето лилаво е носител на първо място на индивидуалността в човека, това, което ни прави различни. На второ място е свързано с дълбините на душата и дори бих казала – на отвъдното. Енергия, страст, живот и любов".

И няма как да е по друг начин, защото преди пет години Милица Николова преживява изпепеляващата мъка, когато губи любимия си човек – бащата на детето им. Нейните хореографии са изпълнени с нежност, но и с дълбокото чувство на болката. Носят и споделеност и търсят живителната искра, за да продължи напред чрез танците.

Различна смесица от музика и стилове са преплетени в танцовите спектакли – рок, фънк, мирикъл, класика, джаз, фюжън, разказва великотърновската хореографка:

"Те са модерни танци, избягваме да ги наричаме хип-хоп. Ние бихме искали на нашите спектакли да дойдат хора, които се интересуват от театър, от кино и от всякакъв вид изкуства, тъй като нашите спектакли не смятам, че са насочени само към хора, които се интересуват само от танците, тъй като вътре са съчетани театралното изкуство, балет и съвременни танци".


От 4 до 40-годишни са 60-е танцьори във великотърновската трупа на „The Center“. Част от групата е 14-годишната Ема Колева:

"Танцувам тук от 4 години. По принцип танците не бяха моето нещо, но благодарение на школата осъзнах, че това е моята страст, че много ми помага. Танците ме държат жива. Не знаех, че музиката и танците ще ме научат на толкова много неща. Научих от школата, че не бива никога да се отказвам, дори да ми е трудно. Приятелите ме мотивират, хореографията и че ще се представям пред други приятели".

Преводачът от английски език Ваня Нунева казва, че е най-възрастният танцьор в школата за модерни танци във Велико Търново. За първи път влязла в танцовата зала на 30-годишна възраст и така вече едно десетилетие:

"Интересното беше, че аз исках да танцувам танци като от клиповете на Бионсе, без да знаех как се наричат този стил танци. Съвсем случайно през интернет открих нашата танцова школа. Има и танци като на Бионсе при нас, но има и много различни неща. Като малка много са ме влечели танците, но нямах смелост. На 30 години вече като по-осъзнат човек си казах: „И какво толкова, ще пробвам.“. Мен силно ме държи емоцията. Смятам, че танците по принцип, но и нашите по-специално, изключително добре действат  на чисто емоционално ниво и се създава изключително топла атмосфера помежду ни, защото ние заедно съпреживяваме тези неща.  Всъщност най-важното е желанието".


Танцът е емоция, а как я съпреживяват петте танцови школи, публиката във Велико Търново ще види на 8 април от 19 часа на голямата сцена в музикалнодраматичния театър "Константин Кисимов".


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна