Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев в Благоевград: Работи се сериозно да бъдем въвлечени във война

Иван Гешев (в средата) представи инициативата си „1 000 000 гласа за мир“ в Благоевград
Снимка: Кети Тренчева

Да махнат главния прокурор, преди да арестува Бойко Борисов, и да овладеят съдебната система чрез конституционни промени, орязващи президентските правомощия, са най-видимите резултати от управлението през последните девет месеца. 

Това заяви в Благоевград Иван Гешев, който представи инициативата "1 000 000 гласа за мир" и потвърди, че създаденият от него "Граждански блок" ще участва в предстоящите извънредни парламентарни избори. 

Имало е изтичане на информация, че главният прокурор е подготвял искане за снемане на имунитета на лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов и за неговия законен арест, заяви на пресконференция в Благоевград Гешев, който коментира управлението през последните девет месеца така:

"Единственият успех на тези 9 месеца е, че успяха да махнат главния прокурор, защото ги е страх, че Борисов най-вероятно щеше да бъде арестуван и защото искаха да си решат политическите проблеми. Вторият резултат е, че промениха незаконно Конституцията и ограничиха правомощията на президента. Борбата в момента е за контрол върху съда и прокуратурата. Промениха си така, както устройва ГЕРБ и ДПС".

Иван Гешев потвърди, че създаденият от него "Граждански блок" се готви за участие в изборите със силни граждански листи: 

"Категорично заявявам, че ще участваме на избори. По какъв начин - ще преценим. При спазване на закона. Дали ще използваме партия мандатоносител, дали ще направим коалиция, това няма значение". 

В Благоеврад Гешев представи инициативата "1 000 000 гласа за мир", чиято цел е да защити българския национален интерес от евентуално въвличане на страната ни във война: 

"Мисля, че ще бъде подкрепена от българите, защото това не е имагинерна опасност, това е реална опасност. Работи се сериозно ние да бъдем въвлечени във война". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна