Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загинал и ранени след руски ракетни удари по Харков

Харков, Украйна, архив
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия нанесе ракетни удари по северния украински град Харков. Има жертви и ранени, каза кметът на града. За първи път от 2022 година над Харков бяха пуснати управляеми бомби, които нанесоха щети на училище и жилищен район, съобщи местната полиция.

При руските въздушни удари в Харков един човек е загинал, а шестима са ранени, единият е в критично състояние, написа кметът на града Игор Терехов в социалната мрежа "Телеграм". Сериозно пострадали са няколко пететажни жилищни сгради и болница. В Харков и Одеса продължават проблемите с електрозахранването след целенасочените руски удари по инфраструктурата.

През изминалата нощ Русия съсредоточи ударите върху Николаевска и Одеска област. Срещу района на Одеса бяха изстреляни противорадарни ракети и дронове "Шахед" от Черно море. В черноморския град има жертви и е разрушена гражданска инфраструктура. В околностите на Одеса отломки от свален дрон повредиха електроцентрала и предизвикаха пожар. В Николаевска област бяха поразени енергийно съоръжение и двуетажна жилищна сграда. Ранени са над 10 души, съобщи кметът на Николаев Александър Сенкевич.

През последните седмици Москва ожесточи въздушните атаки срещу украинската гражданска инфраструктура като отмъщение за бомбардировките на граничните региони на Русия.

По време на онлайн брифинг външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова за спешни доставки на системи за противовъздушна отбрана, за да се предотврати увеличаването на ударите с балистични ракети. "Те достигат целта си с изключително висока скорост и не оставят време на хората да се укрият", обясни Кулеба.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна