Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това, че беше сформирано правителство за определен период от време, не може да пречупи тенденцията на дълбока политическа криза"

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

"Тогава разпоредбата не предписва правило за поведение"

| Интервю
Христо Христев
Снимка: Личен архив

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза, посочи пред БНР доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет.

"Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното правителство. Проблемът ще дойде, ако всички те откажат. Тогава разпоредбата не предписва правило за поведение"

Той припомни, че формирането и работата на служебното правителство "бяха използвани като основен фактор в политическия процес и предизборната кампания". 

"Аз не бих нарекъл излъчваните през мандата на господин Радев правителства деполитизирани. Нека да не се правят на светци субекти в политическия процес, които имат своя принос да стигнем до тук. Направените изменения обаче са донякъде недомислени. От друга страна  е факт, че начинът, по който беше използван институтът на служебното правителство в периода, в който господин Радев имаше възможност да формира такива, породи основателни опасения, че се обръща с хастара наопаки конституционната дреха на служебното правителство и се подменя установения модел на парламентарна република". 

Това, че беше сформирано правителство за определен период от време, не може да пречупи тенденцията на дълбока политическа криза, в каквато се намираме от години, отбеляза Христев. 

"Вече ми е трудно да се ориентирам в политическите процеси. Проблемът не е толкова правен, колкото политически и в по-широк план - проблем на състоянието на демократичната култура и традиции в българското общество. Основната причина за това е тоталната корупция, обладала българската политическа институционална система".

Независимо от гласуваните изменения в Конституцията, за да има шанс да се осъществи нова фаза на съдебната реформа, е необходимо да бъде приет нов Закон за съдебната власт, подчерта още той в предаването "Преди всички".

Това, което наблюдавахме и в хода на преговорите за извършване на ротация, и през изминалите девет месеца, е далеч от културата, основана на принципи и ясни правила, посочи Христев.

"ГЕРБ донякъде целенасочено истеризира обстановката, но не съм убеден доколко и другата страна -ПП-ДБ, също е направила всичко, което е необходимо за нормални политически отношения. 

В цялата ситуация на надвикване и надговаряне е трудно да се ориентираме, но очевидно отиваме към избори".

ПП и ДБ не са в изгодна позиция, обясни той.

"Те се състояха като политически субекти с основна претенция, че ще осъществят промяна на статуквото и ще намерят изход на политическата криза. Когато управляваш с абсолютния антипод на тази позиция и кауза, отивайки към следващи избори, не си в изгодна позиция. 

Гражданите, които са подкрепили ПП-ДБ, са по-различен тип избиратели, поради което ми се струва ,че основният губещ ще бъде ПП-ДБ. Питам се каква беше стратегията и тактиката на целия този процес през изминалите девет месеца, ако трябва да стигнем до тук".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна