Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделие 3.0

Проф Румен Томов, декан на Агрономическия факултет на Лесотехническия университет за конференцията "Земеделието в контекста на зелената сделка" (2 април), агрономическите игри за студенти (3 април) и финала на Еразъм проект "Микрогрийнс и вертикално земеделие" (4 април):

"Почти всеки месец правим подобни събития, но тези са посветени на Седмицата на гората. Бяхме провокирани от съвременните проблеми, като изхранването на човечеството. Балансът на агроекосистемите е най-важен. Да се продължи ли с конвенционалното или да се върнем към екологизирането му по различни начини.

Нашата позиция е да представим всички възможни форми, акцентираме на екологосъобразните. Важното е прекия контакт на студентите с колеги от практиката. На тези дискусии студентите усещат новите форми на земеделие. Това е реален бъдещ бизнес, гостите ни са с такива бизнеси.

Проектът ни по Еразъм за микрорастенията е много важен - те са много добре приети от кулирани, на срещата в четвъртък отгледаните такива ще бъдат предоставени на гостите да ги опитат.

Предлагаме хибридни специалности, те дават възможност за земеделие 3.0 или 4.0. С навлизането на дигитализираните системи земеделието не е това с мотиката, тракторите вече са като космически кораби."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна