Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни чиновници протестират пред МС, искат ръст на заплатите

Снимка: Мария Костова

Работещи в различни структури на държавната администрация се събраха на протест пред сградата на правителството, където в този час започва заседание.

На него трябва да бъде одобрено правителствено постановление за разпределение на 268 милиона лева от държавния бюджет - за увеличение на заплатите в различните ведомства.

Целта е преодоляване на диспропроциите във възнагражденията.

На протеста пред сградата на МС са представители на различни структури - Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, гражданската администрация в МВР, Държавна агенция "Архиви" и много други.

Акцията е съвместна. Тя е организирана от Синдиката на административните служители Подкрепа, Федерацията независими синдикати в държавното управление и организации към КНСБ. Причината е, че в проекта на правителствено постановление за разпределение на тези 268 милиона лева за ръст на заплатите и преодоляване на диспропорциите в администрацията, от вчера има направени промени в първоначалния вариант на документа и предвидените суми за различните ведомства да се преразпределят. Сега, например, парите за Агенция "Социално подпомагане", както и на НОИ намалени с по два милиона лева.

"Заплащането в държавната администрация, противно на митовете, които се разнасят, е унизително ниско, особено що се отнася до специалисти, експерти. Време е това да се промени. В крайна сметка държавата функционира чрез нас. Смятам, че колегите в системата са достатъчно квалифицирани, а заплатите, които се получават са пълна подигравка. До момента се подиграваха с нас, а вече започват да се гаврят. Обещават се едни бюджети, с които се увеличават заплатите на колегите му, в това число, но нищо не се прави, защото парите се прехвърлят към други администрации, може би предизборно се прави това нещо с цел манипулация на изборите и прочие", казаха протестиращи от Агенцията за социално подпомагане.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна