Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел преустанови отпуските за бойните си части, ще мобилизира резервисти

Израелски танк и екипажът му край границата с Газа в Южен Израел, 16 януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Израелската армия преустанови отпуските за своите бойни части, съобщиха Силите за отбрана в социалната мрежа "Телеграм". Решението идва след въздушния удар срещу иранското консулство в Дамаск и очакван отговор на Иран. Сред загиналите са седем членове на иранската Революционна гвардия, включително двама генерали.

Заради "видимите" заплахи от Иран израелската армия е взела решение да се мобилизират повече резервисти. Освен това временно се прекъсват всички отпуски. След разрушаването на иранското консулство в сирийската столица върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща отговор. Но израелската армия побърза да успокои местното население:

"Няма нужда да купувате генератори, да трупате храна и да теглите пари", написа говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари в "Х".

Расте международният натиск срещу Израел заради ескалацията на напрежението и прекомерния брой цивилни жертви във войната срещу "Хамас". В телефонен разговор с израелския си колега Йоав Галант американският министър на отбраната Лойд Остин е призовал Израел за прозрачно разследване на обстрела по конвой на благотворителна организация, при който загинаха седем хуманитарни работници. 

Тел Авив се извини и настоява, че нападението не е било умишлено. 

Основателят на "Световна централна кухня", известният готвач Хосе Андрес обаче каза, че автоколоната е била атакувана "систематично, кола по кола". 

"Дори и да нямаше съгласуване с Израелските сили за отбрана, никоя демократична страна и никоя армия няма право да атакува мирни граждани и хуманитарни работници. Америка и светът не могат да подкрепят Израел в това да убива цивилни или да ги обрича на глад", подчерта основателят на "Световна централна кухня" Хосе Андрес.

По-късно се очаква американският президент Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху да проведат телефонен разговор. Двамата вероятно ще обсъдят и планове за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Представителят на "Хамас" Осама Хамдан каза, че няма напредък в преговорите. Според него Нетаняху поставя пречки и "не се интересува" от освобождаването на израелски заложници.

Срещу Нетаняху в Израел вече седмици наред се провеждат протести с искане за предсрочни избори. За първи път обаче това искане отправи и член на правителството - Бени Ганц, опозиционен политик, който участва във военновременния кабинет, поиска избори още през септември.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени