Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дирекция "Миграция": Оплакалият се от полицейско насилие саудитски гражданин се е самонаранил

Снимка: mvr.bg

От дирекция "Миграция" на МВР твърдят, че оплакал се от полицейско насилие саудитски гражданин се е самонаранил. Това гласи отговор на запитване на "Хоризонт" относно инцидент тази неделя в дома за настаняване чужденци в Бусманци. 

Настаненият там саудитски гражданин Абдулрахман Ал-Халиди твърди, че е бил пребит от полицейски служители в центъра. 

Пред БНР правозащитникът Виктор Лилов заяви, че това се е случило след опит на Ал-Халиди да занесе храна на други настанени в центъра, което не е било позволено от полицаите и е възникнал спор. Саудитецът бил завлечен в тоалетната и последвал побой, при който потърпевшият е загубил съзнание, а след като се свестил е бил и вързан за легло. Лилов поиска районната прокуратура да удостовери медицинското състояние на пострадалия.

От дирекция "Миграция" твърдят, че побой е нямало, а саудитецът сам си е нанесъл наранявания. Според тях, около 19:30 в неделя Ал-Халиди е отишъл на етаж за уязвими лица с "особен ред на достъп" и  сам нахлул в санитарния възел. На място отзовалите се полицейски служители го заварили сам да удря главата си в стената и бетонните мивки, твърдят от дирекцията, а при опитите самонараняването да бъде спряно, един от полицаите бил ухапан на две места и наплют, като за съдействие са извикани още двама полицаи. От МВР още пишат, че чуждият гражданин е отказал последвал медицински преглед, както и че предстои проверка на районната прокуратура и на самата дирекция "Миграция" по случая. 

Пострадалият Абдулрахман Ал-Халиди е саудитски дисидент, потърсил убежище в България след бруталното убийство на опозиционера Джамал Хашоги в Истанбул. Делото за статута и възможната екстрадиция на Ал-Халиди в момента е във Върховния административен съд. 

Паралелно с неговия случай социални работници алармираха "Хоризонт" за упражнено полицейско насилие над млад мъж от Сирия в друг от софийските приемателни центрове - този в "Овча купел" по време на акция миналата седмица. 

От МВР не отговориха на въпроса дали имат информация за такива инциденти по време на акцията.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна