Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел обяви стъпки за подобряване на хуманитарната ситуация в Ивицата Газа

Неправителствени организации отправиха остри критики за положението там

Опашка за хуманитарна помощ в Газа, 17 март 2024 г.
Снимка: АФП

Неправителствени организации заявиха, че е доставката на хуманитарни помoщи в Ивицата Газа е почти невъзможна, в същoто време Израел съобщи, че ще предприеме стъпки за подобряване на ситуацията.

Испанската неправителствена организация „Оупън Армс“ заяви, че прекратява дейностите си за доставка на хуманитарна помощ по море, след като 7  служители на организацията „Световна централна кухня“ бяха убити преди дни при израелски удар. 

„Оупън Армс“ работеше заедно с колегите си за създаване на коридор от Кипър до палестинската територия. Около 240 тона помощи бяха върнати на кипърска територия след удара. 

Директорът на испанската организация Оскар Кампс определи Ивицата Газа като „дистопична лаборатория, където кръвта на хората изтича, докато военните технологии са тествани и подобрявани с помощта на предимно автоматизирани алгоритми, което позволява цялата отговорност на хората да се размие“. 

От Лекари без граници обвиниха страните, които доставят оръжие на Израел, за това, че са съучастници, които допринасят за геноцида в палестинската територия. Президентът на организацията Изабел Дьофурни заяви, че тя е изгубила петима свои служители от началото на войната в Близкия изток и посочи, че в анклава липсват всякакви условия за доставка на хуманитарна помощ и той се превръща „в негоден за живот“.

В същото време от ООН заявиха, че организацията възстановява дейностите по доставяне на помощи през нощта. Говорителят Стeфан Дюжарик, каза, че спирането е било с цел оценка на ситуацията по сигурността след израелския удар. Световната програма по прехраната обаче е продължила да работи без прекъсване през деня, включително да предприема опити за изпращане на хуманитарни конвои в северната част на Ивицата Газа.

От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщиха, че след разговора му с американския президент Джо Байдън снощи, израелският кабинет по сигурността е взел решение за предприемане на незабавни стъпки за подобряване на хуманитарната ситуация. Според съобщението израелската страна отваря временно пристанище Ашдод за доставки, отворен ще бъде и пунктът „Ерец“ на север. Освен това ще бъде увеличено количеството на помощите, които влизат от Йордания през КПП „Керем Шалом“.

Говорителят по сигурността на Белия дом Джон Кърби приветства съобщението за отваряне „Ерец“ за доставка на хуманитарна помощ , като заяви, че това е добра новина в случай, че е истина. 

Кърби коментира и че Съединените щати проверяват информацията, че израелската страна използва изкуствен интелект, за да определи целите за обстрел. 

В публикацията в списание се казва, че армията е маркирала десетки хиляди жители на Газа като заподозрени за убийство, с помощта изкуствен интелект с малко човешки контрол. 

Израелските сили за отбрана в изявления за медиите вече отрекоха, че изкуственият интелект е бил употребяван за идентифициране на предполагаеми екстремисти и цели.

Обявените от страна на Тел Авив стъпки за подобряване на хуманитарната ситуация в палестинския анклав пък предизвикаха гнева на министъра по национална сигурност Итамар Бен-Гвир от крайната десница. Той подчерта, че колегите му не са гласували мерките и нарече съобщението от офиса на премиера, в което се казва, че те са получили одобрението на кабинета по сигурността, невярно.

От Пентагона междувременно информираха, че работят за изграждане на временно пристанище за разширяване на хуманитарните доставки в Ивицата Газа. По думите на военен говорител работите се движат по график и е планирано да бъдат завършени в края на този или началото на другия месец. Говорителят поясни, че Израел се е съгласил да обезпечава сигурността в района при разтоварването и разпределянето на помощите, но подробностите за това все още предстои да бъдат уточнени. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени