Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел одобри отварянето на три хуманитарни маршрута към Газа

Палестинци чакат хуманитарна помощ в град Газа, 26 февруари 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Израел одобри отварянето на три хуманитарни маршрута към Газа, за да позволи доставката на повече помощи в територията. Израелският кабинет по сигурността взе решението за подобряване на хуманитарната ситуация в палестинския анклав след разговор на американския президент Джо Байдън с премиера Бенямин Нетаняху.

Отново ще бъде отворен пунктът Ерец в северната част на Газа, за първи път от началото на войната. Пристанището Ашдод временно ще бъде използвано за хуманитарни доставки, а повече помощи от Йордания ще могат да влизат през пропускателния пункт Керем Шалом.

В телефонен разговор президентът Джо Байдън отправи остро предупреждение към израелския премиер Бенямин Нетаняху, че бъдещата подкрепа на САЩ за войната на Израел в Газа зависи от бързото прилагане на нови стъпки за защита на цивилни и хуманитарни работници. Изразената от Байдън позиция бележи рязка промяна в твърдата подкрепа на неговата администрация. Джо Байдън е заявил необходимостта Израел да обяви и приложи поредица от цитирам: „специфични, конкретни и измерими мерки за справяне с цивилните щети, хуманитарните страдания и безопасността на хуманитарните работници“.

По-рано испанската неправителствена организация Оупън Армс заяви, че прекратява доставката на хуманитарна помощ в ивицата Газа по море, след като преди дни 7 служители на организацията Световна централна кухня бяха убити при израелски удар. Оупън Армс работеше заедно с колегите си за създаване на коридор от Кипър до палестинската територия. Около 240 тона помощи бяха върнати на кипърска територия след удара.

В същото време ООН заяви, че възстановява дейностите по доставяне на помощи през нощта. Говорителят Стефан Дюжарик, каза, че спирането е било с цел оценка на ситуацията по сигурността след израелския удар.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна