Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка из галерия "Проф. Теофан Сокеров" в Ловеч

4
Проф. Теофан Сокеров, Автопортрет
Снимка: Надя Атанасова

Художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров" в Ловеч е място за живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Намира се в Архитектурно-историческия резерват "Вароша". Галерията е открита през 1964 г. като отдел на Регионален исторически музей, Ловеч. Наследява картините от колекцията на Ловчанското читалище "Наука".


В началото се състои от дарени и откупени картини на ловешки художници. Започва системното и обогатяване с творби и на художници с национално значение. Съхранява над 2700 творби – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Притежава творби от 1930-те години до началото на ХХI век от Атанас Михов, Иван Христов, Златю Бояджиев, Елисавета Консулова-Вазова, Илия Петров, Дечко Узунов, Светлин Русев, Атанас Яранов, Сули Сеферов, Теофан Сокеров, Цвятко Дочев, Петър Дочев, Греди Асса, Вежди Рашидов, Ангел Станев, Валентин Старчев, Емил Попов, Петър Чуклев и др.Галерията има четири зали на различни нива. Поддържа постоянна експозиция, провежда тематични изложби и традиционния салон на ловешките художници.

Миналата година галерията открива изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на проф. Теофан Сокеров с творби от собствената си колекция. Тя включва и луксозен каталог, посветен на творчеството му и може да се разгледа до края на 2024 година.

В момента може да бъде видяна и експозиция с 12 непоказвани рисунки на Владимир Димитров-Майстора, която се откри на 1-ви април.

Какво още разказа Валентин Узунов (на снимката в текста), директор на галерията в Ловеч, чуйте в звуковия файл.

Снимки: Надя Атанасова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна