Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погледите са в служебния кабинет

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет на фона на политическата криза е новината, от която в момента най-много се вълнуват българите. Само четирима министри от кабинета "Денков" остават на поста си. Между тях е и спорният вътрешен министър Калин Стоянов, за който ПП-ДБ не вярват, че ще осигури достатъчно честни избори за нов парламент. Коментар на политическата ситуация в страната направи политологът Христо Панчугов. По думите му тази политическа стратегия продължава поне от 2020 година насам, когато новият фокус на кампанията на Демократична България и Продължаваме Промяната е бил възможността някой да им открадне изборите.

"Смятам, че това, което в най-голяма степен застрашава резултатите и на тези формации, но по принцип на следващите избори е усещането, че изборите могат да бъдат откраднати. И в този смисъл фиксацията върху тази тема е неразбираема. Оставям на страна дори въпроса, защо този министър на вътрешните работи беше запазен като министър до края, тоест, до момента, в който ротацията трябваше да се случи. Сега те изведнъж се сетиха, че той е най-голямото олицетворение на злото. Без да искам да го защитавам смятам, че тук има дълбоки разминавания, които пораждат много тежки съмнения. И в този смисъл да обърна внимание на нещо важно: този служебен кабинет за първи път ще функционира за разлика от предишните служебни кабинети в условията на парламентарен контрол", каза политологът.  

Панчугов отбеляза, че за да имаме смислени избори трябва първо да стане ясно дали ще имаме избори "две в едно", или те ще бъдат разделени. Второ: ЦИК, МС и Парламента трябва да спрат да слушат фирмата изпълнител, която доставя машините по отношение на това, какво предпочита тя.

"И трето: трябва да се създаде капацитет на ЦИК да управлява този процес изцяло. Да сме предвидили всички възможни развития и ситуации, те да бъдат комуникирани с българското общество и да не остане в нито един човек съмнението, че някой може да промени изборните резултати", каза той. И добави, че за да се създаде доверие в избирателния процес, той трябва да е предвидим и да има план за възможните сценарии на развитие, като няма значение дали ще бъде машинен, на хартия, или хибриден.

"Както и той да бъде представен пред българските граждани достатъчно рано, като съответно се поеме ангажимента ако има някакви нарушения те да бъдат отстранявани своевременно. Това изисква комуникационна кампания, това изисква съответно обучение на членовете на секционните избирателни комисии, това изисква обучение на хората, които ще са част от изборния процес. Частична отговорност за това трябва да поеме държавата, частична разбира се, трябва да поемат и отделните политически партии, които да обучат собствените си хора в този процес. Така, че всъщност наистина да се създаде консенсус около това, че изборите като основен механизъм за формиране на властта в България всъщност предоставят достатъчно честна процедура, това да се случи на следващите избори. Никой не печели от подкопаването на доверието в изборния процес, колкото и в момента да им се струва на политиците, че в краткосрочен аспект това не е вярно", заяви Панчугов.

Относно избора на министри в състава на кабинета "Главчев" и предложението да бъде назначена Мария Павлова като министър на правосъдието, която е заместник на изпълняващия функциите Главен прокурор Борислав Сарафов, което според съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов говори за "зависимости от ГЕРБ и ДПС", Панчугов каза:

"Този човек беше министър на това правителство от квотата на ПП-ДБ само допреди няколко седмици. Как той изведнъж стана зависим и те къде бяха през цялото това време до този момент е въпрос, който си струва отговора, най-малкото. Отделно да обърна внимание на следното: МВР до този момент почти не е провело успешни разследвания по казуси свързани с купуване на гласове и манипулация на изборните резултати. Способността на МВР да се намесва истински в избирателния процес е дълбоко под съмнение от моя гледна точка. Подобна реторика обслужва единствено и само частните партийни интереси."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени