Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силната заетост в САЩ през март подставят под въпрос понижението на лихвите на Фед през юни

Федерален Резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатският доларът поскъпва спрямо останалите водещи валути, а доходността на американските държавни облигации нараства след много силния доклад за трудовия пазар в САЩ през март, който кара инвеститорите да започна да преосмислят очакванията си за това кога Федералният резерв ще започне да понижава основната си лихва.

Доходността на 10-годишните книжа на САЩ се повиши за кратко след данните към нивото от 4,4%, докато фючърсите на федералната фондова лихва, определяна от Фед, вече оценяват на около 54-55% вероятността за първо понижение на водещата американска лихва през юни при вероятно от 65% преди да бъде оповестен силния доклад за трудовата заетост през март.

Фючърсите на федералната фондова лихва сега оценяват на 100% първо понижение на лихвите с 25 пункта чак през септември, намалявайки шансовете за съкращение през юни или юли.

Намалява и вероятността за понижение на Федералната фондова лихва на три пъти до края на годината с общо 75 базисни пункта, като тя вече се оценява на около 92% при 97% преди оповестяването на силните днешни данни.

След днешния солиден доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през март, главният икономист на Goldman Sachs Group Ян Хациус посочи пред CNBC, че инвестиционната банка все още очаква  Федералният резерв на САЩ да намали основната си лихва на три пъти през 2024 г., но след доклада моментът за това е станала "по-несигурен".

"Времето за това, разбира се, ще зависи от краткосрочните данни, от реакцията на Фед, но според нашата прогноза бих бил доста изненадан, ако не видим намаления на лихвените проценти тази година", добави той .

Коментарите му идват и след тези на президента на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари, който намекна, че централната банка може да не намали лихвите през настоящата година, ако инфлацията стагнира.

Видният икономист и финансист Мохамед Ел-Ериан, бивш изпълнителен директор на големия инвестиционен фонд PIMCO, пък все още очаква Фед да намали лихвените проценти на два пъти тази година.

Въпреки че понижаването на лихвените проценти в САЩ може да не дойде толкова рано, колкото прогнозираха някои на Уолстрийт, Фед вероятно ще пренебрегне сигналите за икономическа устойчивост и ще започне да облекчава паричната си политика, посочи Ел-Ериан пред телевизия Блумбърг.

"Ако настоящият Фед е непрекъснато прекалено зависим от данни, тогава може би няма да видим съкращения. Но аз се надявам, че те ще преминат през данните, които гледат назад, и ще гледа напред".



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна