Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел отваря пункт на границата с Газа, взема мерки да засили потока помощи

Пропускателният пункт "Ерез" на границата между Израел и Ивицата Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел обяви, че предприема стъпки за засилване на потока хуманитарна помощ към Ивицата Газа, включително повторно отваряне на важен граничен пункт. 
Временно ще бъде отворен пунктът Ерез в северната част на Ивицата Газа, за първи път от началото на войната. Преди нея, той беше единственият терминал за хората, преминаващи към и напускащи палестинския анклав. Израел ще разреши и на пристанището Ашдод временно да се обработват хуманитарните доставки за Газа. Повече помощи от Йордания ще могат да влизат през пропускателния пункт Керем Шалом. Не се уточняват обаче количествата или видът на артикулите, които ще бъдат допускани. 
Плановете бяха оповестени от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху няколко часа след телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, в който той е заявил, че американската подкрепа зависи от това Тел Авив да предприеме повече действия за защитата на цивилните и хуманитарните работници. 
Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи, че американската подкрепа за Израел остава твърда, но и че начинът на защита срещу "Хамас" трябва да се промени. Кърби очерта исканията на администрацията на президента Байдън за драстично подобряване на хуманитарните условия в Ивицата Газа:
"Президентът Байдън беше ясен за нуждата Израел да обяви и да въведе поредица от конкретни и измерими стъпки за справяне с вредите върху гражданското население, хуманитарните трудности и безопасността на хуманитарните работници. Той беше ясен, че американската политика по отношение на Ивицата Газа ще се определя от оценката ни за незабавните действия на Израел по тези стъпки. Той подчерта, че незабавно прекратяване на огъня е от важно значение за стабилизирането и подобряването на хуманитарната ситуцация и защитата на невинните цивилни."
Обявените от Израел стъпки бяха приветствани от американския държавен секретар Антъни Блинкън, който призова за резултати:
"Очакваме да видим през идните дни и седмици степенуване по приоритет, растяща хуманитарна помощ, нейното поддържане и изпращане до хората, които се нуждаят от нея, сигурност и безопасност за хората, които осигуряват помощ и максимално оптимизиране на усилията за защитата на цивилните."

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна