Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши израелски командири са уволнени заради удара, при който загинаха хуманитарни служители

Формално порицани са четирима други военни

Снимка: БГНЕС

Израелските въоръжени сили са освободили двама висши командири заради удара във вторник, при който в Газа бяха убити 7 хуманитарни работника. Това съобщи Би Би Си.

Става въпрос за майор и полковник от израелската армия, които са уволнени заради неправилното предположение, че колите на организацията "Световна централна кухня" са превозвали бойци на "Хамас". Това обяви друг израелски военен, полковник-лейтенант Петер Лернер пред Би Би Си.

Оповестените резултати от израелското вътрешно разследване доведоха до нови критики срещу Тел Авив. 

Според израелското разследване, военните са смятали, че в една от трите коли се е качил въоръжен мъж. Предполага се, че той е държал чанта, сметната от наблюдаващите го за оръжие. Тъй като уредите за нощно виждане не отчели логото на организацията върху колите, израелските координатори смятали, че те превозват хора от "Хамас" и най-напред ударили чрез дрон превозното средство с предполагаемия  въоръжен мъж. 
След удара хора от колата избягали към второто превозно средство, което впоследствие също било поразено. Двама души успели да избягат и от тази кола, за да се качат в третата, която, след като продължила пътя си, също била уцелена. Това е и причината трите атакувани превозни средства да се намират на различно разстояние едно от друго на права пътна отсечка. Тази поредица от удари е в нарушение на стандартните процедури, установило още разследването. 
По-рано колите са придружавали камиони с хуманитарна помощ, а израелските сили твърдят, че върху едно от тежкотоварните превозните средства е имало друг въоръжен мъж. Това е първоначалната причина военните да смятат, че в колите е имало бойци на "Хамас". В резултат на грешките и породените от тях решения са уволнени  полковник-командир на бригада и майор. Формално порицани са четирима други военни, включително генералът, който ръководи израелското южно командване. 
След разкритията от Световната централна кухня поискаха независимо разследване на случая и нарекоха израелските изводи "хладна утеха". Също така обявиха, че движението на техните коли е било координирано с израелските сили. Според организацията, ударът е бил целенасочен.
Говорител на полското външно министерство, цитиран от Ройтерс, заяви, че докладът демонстрира израелските грешки при операцията, но не води до поемането на отговорност за извършеното престъпление. Един от убитите доброволци е поляк.
Израелският министър на националната сигурност и крайнодесен политик Итамар Бен Гвир пък разкритикува решението на военните да уволнят двама командири, което според него показва слабост.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени