Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящите избори в Северна Македония като референдум за европейското бъдеще

| Интервю
Мартин Минков
Снимка: БГНЕС

В Република Северна Македония държавната избирателна комисия потвърди регистрацията на 7 кандидати за президент на страната. Сред тях са настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепян от Социалдемократическия съюз, Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ, както и Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция.

Президентските избори в Република Северна Македония са насрочени за 24 април. Кампанията започна официално на 4 април и ще завърши на 22-и.

Председателят на СДСМ Димитър Ковачевски и на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се срещнаха в навечерието на предизборната кампания в двучасов телевизионен дебат.

Мартин Минков, дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие, отбеляза твърдата увереност и на двамата лидери в победата.

"Един от тях вероятно ще бъде следващият премиер.

Въпросът е с кого съответната партия ще може да управлява".

В лидерския дебат чухме една оптимистимистична перспектива, очертана от Димитър Ковачевски, обясни Минков в предаването "Събота 150".

"Той е за това да бъдат направени конституционни промени, които ще дадат възможност за започване на реални преговори за членство на страната в ЕС.

Християн Мицкоски обаче казва, че никакви конституционни промени няма да се приемат и ще се иска предоговаряне с България и ЕС. Това е една нереална предизборна теза, която има своя популистки оттенък". 

Сред кандидатите в президентската надпревара се включва и Буяр Османи, според когото предстоящите президентски избори ще бъдат референдум за бъдещето на Северна Македония, посочи Минков.

Мисля, че твърде възможно да се стигне до балотаж между Пендаровски и Давкова, прогнозира журналистът.

Текущите проучвания сочат, че начело е Стево Пендаровски, който се стреми към втори 5 - годишен мандат с подкрепата на управляващите социалдемократи. Основната му противничка е Гордана Силяновска Давкова от главната опозиционна коалиция ВМРО-ДПМНЕ. Тя се яви и на президентските избори през 2019 г.

"Дали би спечелила на втори тур, ще играе роля и факта, че президентските избори ще съвпаднат с парламентарните.

Не трябва да изключваме и албанският фактор. Той е за продължаване на европейския път".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени