Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенски актьори изследват "Любовта към човека по време на война" чрез методите на изкуството

Веселка Кунчева и Мариета Холомехова (от ляво на дясно)
Снимка: Ася Пенчева

Стихове на Жак Превер, стари вещи, музика, танц и емоции съчетават в изкуство актьорите от Държавния куклен театър в Русе по време на творческата лаборатория, водена от режисьорката Веселка Кунчева и сценографката Мариета Холомехова.

Творческата лаборатория "Любовта към човека по време на война" се провежда от Веселка Кунчева и Мариета Голомехова, както и с участието на хореографа Явор Кунчев, а актьорите ще изследват световете в стиховете на Жак Превер, създадени по време и между различните войни между нас – Човеците.

"Защо ние хората не си вземаме поука? Защо я има тази повторяемост? Постоянно едно и също. Едни и същи грешки. Защо губим паметта си? Защо, защо, защо! Не може ли някак това въртене да спре и да се вгледаме в това, което правим и някак си да пораснем малко нагоре... Да е спирала, не просто колело, казва Веселка Кунчева.

До 19 ч на 12 април ще работи театралната лаборатория в Кукления театър на Русе. До този ден и час на сцената като истински химици артисти, режисьор и сценограф ще забъркват в колбите на изкуството различни съставки с една цел - да направят магия и тя да омагьоса публиката.

За какво става дума, поясни в "Закуска на тревата" една от най-успешните ни театрални режисьорки Веселка Кунчева, която гледа на актьорската трупа като на едно тяло, което се развива:

"Темата на уркшопа е любовта към човека във време на война. Смятам, че тази тема е изключително актуална в света, в който живеем, всъщност винаги ще бъде актуална и винаги е. Жак Превер е носител на тази битка между любовта и войната, затова избрахме този автори и тепърва започваме нашето изследване и нашата битка в този свят, каза за "Закуска на тревата" Кунчева.

Творческата лаборатория - Любовта към човека по време на война   Снимка: Ася Пенчева

Актьорите в Кукления театър на Русе наистина могат много - пишат музика, танцуват, пеят, показват акробатика и всичко, което изисква класическото театрално изкуство.

Магията ще е на сцената на 12 април от 19 ч. в Държавния куклен театър в Русе. Входът е свободен. Не пропускайте единствения показ на резултатите от един творческия процес, търсещ истинската емоционална дълбочина и човешка топлина.

"Защото кукленият театър се е развил и включва освен кукли, и предметен театър, кукленият театър е отношение към света, в който живеем и към театъра като средства, които могат да се ползват, защото вече има много куклени спектакли, в които няма кукли и много куклени спектакли, в които има кукли, но няма куклен театър, сподели още Весела Кунчева.

Режисьорката Веселка Кунчева и сценографката Мариета Холомехова от дълго време искат да се премахнат ограниченията между куклен театър, драматичен театър, музикален театър, защото актьорите днес владеят много средства и е важно тези средства да се обединят в едно силно послание за света.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени