Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените бежанки и смелостта да се реализираш на чуждо място

4
Снимка: СУ "Св. Климент Охридски"

Фотографската изложба "И аз съм тук" представя портрети и истории на жени бежанки у нас. Проектът започва като идея за 8 март и цели да разкаже за силата и смелостта да промениш живота си, за пътя на адаптацията, за това какво е да си чужд, но да искаш да бъдеш приет като свой. Кадрите са дело на фотографа и създател на "Етюдите на София" Иван Шишиев, а идеята е на "Съвета на жените бежанки в България" и в частност на основателката и председателка на организацията – Линда Ауанис.

"Идеята е българското общество да има представа какви са жените бежанки, да не мислят, че те живеят под натиск от съпрузи и бащи, да знаят, че те намират работа и се чувстват свободни да разчитат на себе си – казва Линда Ауанис – Жените са силни и колкото и да са тежки нещата за тях, те преодоляват абсолютно всичко. Често за бежанците се мисли негативно, но тези хора са тук, ние ги виждаме, много от тях са интегрирани и дори манталитетът им се променя. И вторият план е самите жени бежанки, които идват да видят други като тях, които са успешни."

Сред жените, представени в проекта, са Мохадес Мирзаи от Афганистан, която е първата жена пилот в страната си, както и Сара Алкаф от Йемен, реставратор на мебели и активист. Другите героини в проекта са от Ирак, Украйна, Хаити.

"В голямата си част българите сме добри и се опитваме да помогнем – казва Иван Шишиев – тук има място за всички, трябва да сме с по-отворено самосъзнание. Половин България сме бежанци от Беломорска Тракия, след Октомврийската революция идват и много белогвардейци. Ние не мразим останалите народи и не трябва да ни вменяват това."

Изложбата "И аз съм тук" може да се разгледа в Историческия факултет на Софийския университет.

Чуйте Иван Шишиев и Линда Ауанис в "Какво се случва".

Снимки – СУ "Св. Климент Охридски"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени