Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на два научни сборника с художествени текстове и публицистика

Две книги, които са част от големия научен проект "Светът от вчера" – видян през катастрофата от 1939 година" (Усещанията за застрашена Европа в културата и литературата на България, Украйна, Полша и Чехословакия) на Института за литература, БАН, имат премиера утре от 17 ч. в централната  сграда на Българската академия на науките. 

Това са "Българските визии за Европа, обединеното отечество и войната. Сборник с художествени текстове" със съставители Михаил Неделчев, Мариета Иванова-Гиргинова, Елка Трайкова и Мария Огойска и "Inter Arma. Предчувствието за война в чешката култура" (1939 – 1945). Сборник с художествени текстове и публицистика под съставителството на Добромир Григоров.

И двата сборника съдържат художествени текстове и публицистика. Както съобщават от Литературния институт, те "предлагат богата културно-историческа панорама на интелектуалните брожения в България и Чехословакия в периода 1930–1945 г. За първи път не само в българската, но и в чешката хуманитаристика се проследява нарастващото в цяла Европа предусещане за предстоящата Втора световна война, за надигащата се катастрофа и за възможностите след края на тези зловещи събития в Европа да бъде установен нов и справедлив ред".

Програмата на събитието включва художествен спектакъл по текстове от двете книги на студенти по актьорско майсторство от ПУ "Паисий Хилендарски" с художествен ръководител гл. ас. Зоя Капон. Доц. Биляна Курташева, проф. Жоржета Чолакова, доц. Анжелина Пенчева и доц. Морис Фадел ще говорят за двата сборника.

Чуйте проф. Михаил Неделчев и доц. Мариета Гиргинова.

Снимка – Институт за литература, БАН

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна