Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравени сграфито пана се превръщат в атрактивно визуално преживяване

| обновено на 12.04.24 в 11:12

Три важни стенописа на известни художници ще се възродят с помощта на 3D мапинг техниката. Проектът Heritage Illuminated, иницииран от млади артисти, цели да акцентира върху творбите на Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов, разположени в София, Пловдив и Велико Търново.

Първата инсталация ще бъде представена на 26 април пред входа на Театър „199“ в София. Видеопроекцията ще оживи стенописа "Булгарплод" на Стоян Илиев, придавайки му нова динамика и красота чрез 3D мапинг техниката.

Създателят на проекта, Владислав Илиев, сподели в ефира на “Нашият ден“ за важността на възродяването на културното наследство и усилията за запазването на изчезващите стенописи и фрески. Той подчертава, че инициативата не само възкресява тези произведения, но и ги запазва в дигитална форма за бъдещите поколения.

Проектът не само ще представи 3D мапинг инсталации, но и ще създаде видео арт филм, който да разкрие красотата и важността на сграфито и 3D мапинг техниките.

„Работим с тези пана, монументални фрески, т.нар. “сграфито техники“. Това е една техника, която идва от Италия от ХVI век и всъщност означава “издраскване“. Това са слоеве, които се налагат и посредством това издраскване се образува една рисунка. В последните години забелязвам адски много такива пана“, казва той и допълва:

“Направено е прочуване, в което си вижда, че има над 1200 такива пана, голяма част от тях са изоставени и се рушат по различни причини като частна собственост и саниране. И като екип от хора, които се занимават с визуални изкуства, решихме да обърнем внимание на тези пана и посредством техниката 3D maping, която вече не е толкова нашумяла, решихме да направим едни проект, който да акцентира върху този проблем. Целта е да покаже красотата на тези две привидно различни техники и да отворим един разговор в обществото, свързан със заобикалящата ни среда“.

В допълнение, Владислав Илиев разкрива подробности за другите две творби. Стенописът на Георги Божилов-Слона в Пловдив е посветен на един от  първите книгоиздатели и печатари в страната – Христо Г. Данов, докато тази във Велико Търново, "Апотеоз", е първата напълно реставрирана работа, като самият автор ,Марчо Караджов, е присъствал при реставрацията.

По думите на Илиев проектът цели да акцентира върху важността на културното наследство и да провокира размисъл в обществото относно запазването на културните съкровища. Чрез иновативните технологии и изкуството, Heritage Illuminated подтиква хората да осмислят и разискват различни проблеми, свързани с историята и културата.

Съчетавайки традиционните техники на сграфито със съвременната 3D мапинг технология, проектът се надява да привлече вниманието и интереса на публиката към тези забравени произведения на изкуството.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна