Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелин Шурелов: Творецът не е застрахован от изчерпване, инерции и маниери

Дали изкуственият интелект ще измести традиционното изкуство

проф. Венелин Шурелов
Снимка: БНР

За връзката между технологиите и изкуството и за предимството на дигиталното изкуство ще говори пред ученици проф. Венелин Шурелов – художник и преподавател в Националната художествена академия. 

Въпреки че дигиталното изкуство съществува повече от 60 години, твърде малко се знае за него, заяви в предаването "Следобед за любопитните" проф. Шурелов. Трябват средства, чрез които творците днес да се обръщат към съвременния човек, който е част от дигиталната култура и е потребител на технологии, а това променя и отношенията на всеки в ежедневието му, и за това са необходими средства, автори, идеи, които да се адресират адекватно към тези промени, уточнява проф. Шурелов. 

Създателите на дигитално изкуство, според него, са много по-свободни в отношението съм историята и миналото. Изкуственият интелект също има своето място в творчеството, а и това са процеси поне на 60-70 години, допълва творецът. 

Всеки творец, според Шурелов, не е застрахован от изчерпване, инерции и маниери, които го правят не по-малко предвидим и скучен отколкото някакъв алгоритъм.

Дали изкуственият интелект ще измести традиционното изкуство, можете да разберете от разговора на Ани Костова с художника и преподавател проф. Венелин Шурелов в предаването "Следобед за любопитните".

Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна