Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на морбили регистрира Националният център по заразни болести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дете на 4 години от София е първият случай на морбили, регистриран от началото на годината у нас. Вирусното заболяване е потвърдено в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести в края на миналата седмица.

Детето е имунизирано с първа доза от ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция. Ваксината се поставя на 13-месечна възраст, следващата доза се прилага в годината, когато детето навършва 12 години. 

В началото на седмицата от здравното министерство обявиха, че над 12 000 българчета са с нередовен имунизационен статус срещу това вирусно заболяване. Според данните за 2023-та година обхванатите с първа доза са близо 92%, а с втора – 87%.

Не всички имунизирани с първа доза изграждат защита срещу вируса, става ясно от информацията на министерството – до имунитет се стига при 93% от ваксинираните.

Междувременно от здравната инспекция в София обявиха, че започват кампания за имунизация на деца, които нямат личен лекар и са с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола. Ваксините ще се поставят безплатно в имунизационния кабинет на инспекцията в работно време от понеделник до петък.


По публикацията работи: Антония Чорева и Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна