Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освен "Луцифер" и "Пазителят на Рая" вече е в България

Франц фон Щук (1863 – 1928) е един от най-известните и богати символисти в историята на европейското изобразително изкуство – творец, чийто дух обитава границата между светлината и мрака. Художникът е сред основателите на Мюнхенския сецесион, който изпреварва този във Виена. Неговата картина "Луцифер" (1890) е може би най-известната творба във фонда на Националната художествена галерия. Картината е закупена от Цар Фердинанд година след нейното създаване по време на царска визита в Мюнхен.

Националната галерия "Квадрат 500" за първи път ще представи творчеството на германския символист извън картината "Луцифер" в един разширен контекст. 

На 16 април от 18 ч. в Зала 24 на галерията ще бъде открита изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака", която ще покаже на българската публика 12 произведения на художника. Сред живописните портрети, митологичните и религиозни сцени картината "Луцифер" ще срещне картината "Пазителят на Рая" – това са двете творби, с които Щук изобразява драматичния диалог между светлината и мрака, който го вълнува като творец.

В "Артефир" директорът на Националната галерия "Квадрат 500" Яра Бубнова, която е куратор на изложбата, споделя, че картината "Пазителят на Рая" рядко напуска музея "Вила Щук" в Мюнхен. Вила Щук е най-мащабният проект на символиста – имение, което художникът сам проектира и декорира така, че да създаде едно комплексно усещане за постоянно присъстваща в живота красота. Днес "Вила Щук" е един от най-посещаваните музеи в Мюнхен, където се съхранява по-голямата част от творчеството на Франц фон Щук. 

За целите на изложбата "Квадрат 500" заема творби именно от Мюнхенския музей, казва Бубнова. Това е шанс картината "Луцифер" да бъде преживяна в нейния автентичен контекст, наситен със символните послания на епохата. 

"Разбулваме някои не съвсем ясни тайни на художника", заявява кураторът и допълва, че Щук е един от най-изявените европейски художници от края на XIX век и началото на XX век. Той дълго време преподава в Мюнхенската художествена академия, а сред учениците му са Василий Кандински, Паул Клее и българският художник Кочо (Константин) Гърнев.

Асистент-куратор на изложбата е Мария Кодинова. В партньорство с "Вила Щук" е издаден и двуезичен каталог, който разширява наратива за всяко от произведенията. 

Изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака" ще бъде в "Квадрат 500" от 16 април до 13 октомври 2024 г.

Как Франц фон Щук създава олтар на "Грехът" и още за живота на художника и работата по изложбата – чуйте в звуковия файл: 

Снимки – Национална галерия "Квадрат 500"
По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна