Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотография без обект, светлина без плът

Снимка: culturama.art

В 2021 г. съвременната артистка Марта Джурина спечели наградата БАЗА със серията си "Touchpoint". Отново експериментални фотографии, произведенията от серията показват момента, в който човешки пръст докосва фотохартията и се запечатва завинаги върху нея.

Като част от наградата си, миналата година тя замина на двумесечна резиденция в Ню Йорк. Изложбата ѝ "Flashbacks", която в момента можете да разгледате в ИСИ е резултат от тази резиденция.

На 12 април се открива още една изложба, в която могат да се видят фотографските експерименти на Марта Джурина – сборната "HOMO DEUS" в Гьоте-институт София с куратор Борис Костадинов.

Проектът е концептуален, а мото му стават думите на Ювал Харари "Нашите новооткрити способности може скоро да ни принудят да предефинираме какво означава да си човек." от едноименната му книга "Homo Deus – кратка история на утрешния ден". В експозицията участват и немските артисти – Пиа фом Енде и Денис Рудолф.

В "Какво се случва" поканихме Марта Джурина на разговор за експериментите си със светлината, фотографията отвъд материалното и снимането като невидим пърформънс.

Чуйте разговора с Марта Джурина:


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна