Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо българско участие на онлайн фестивала Open Stage Europe

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия

Кадър от постановката "Една задръстена звезда"
Снимка: Third Stage

Сатиричният театър "Алеко Константинов" е първият български театър, селектиран за участие на онлайн фестивала за съвременна драматургия Open Stage Europe. Добрата новина в "Артефир" съобщава театроведът и драматург на театъра – Богдана Костуркова

Онлайн форматът на пръв поглед противоречи на спецификата на "живото изкуство", каквото е театърът. "Този фестивал, който има вече 4-годишна история, се превръща в място за обмен на идеи и запознаване със случващото се по театралните сцени на страните членки на ЕС", споделя Костуркова. 

Фестивалът, който се случва чрез Словенската платформа, базирана в Любляна "Third Stage" ("Третата сцена"), ще започне на 15 април и ще приключи на 21 април. В тазгодишното издание  участват театрални постановки от Словения, Латвия, Полша, Италия, Гърция, Австрия, Естония, Португалия, Хърватска и България. Езиковата бариера е преодоляна със субтитри на английски език.

Сатиричният театър "Алеко Константинов", който е първият представител на страната ни в досегашната история на фестивала, ще участва с две свои постановки съвременната българска пиеса "Една задръстена звезда" и "В плен на снега" от Питър Куилтър с режисьор Николай Ламбрев. Постановката "Една задръстена звезда", написана от Слав Танев и Боряна Иванова, ще бъде представена в първия ден на фестивала (15 април), а спектакълът "В плен на света" ще бъде достъпен на последната дата (21 април).

"Новината от снощи е, че организаторите на фестивала са оценили високо нашите две постановки и се обърнаха към нас за разрешение двете постановки да бъдат достъпни в рамките на още една седмица след фестивала. А след тази седмица студенти от Театралния институт в Любляна и колегите от Театъра в Любляна, които са домакини, да имат възможността да изгледат нашите постановки. Това е нещо, което ни кара да си мислим, че имаме заслужено признание за търсенията ни в областта на съвременната комедия и сатира, за широките граници, които поставяме в жанровите си търсения и постижения."

Програмата вече е достъпна онлайн и всеки желаещ може да направи своя избор, за да се наслади на фестивала от 15 до 21 април.  

Повече за смисъла и съдържанието на фестивала, както и за българското участие в него – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна