Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 живописни платна на Петър Пиронков: Това не е изкуство за украса

Изложба на художника Петър Пиронков в столичната галерия "Нирвана"
Снимка: галерия Нирвана
27 живописни платна са включени в откритата през седмицата изложба на художника Петър Пиронков в столичната галерия "Нирвана".

Повечето от творбите се показват за първи път, а куратор на експозицията е известния художник Енчо Пиронков, който е баща на автора.

"Преди 3 години дадох възможността на моя баща да селектира произведения, които бях сътворил през последните години. Това е един цикъл произведения, които са философски. 

Самите теми са по-мрачни“, каза в интервю за „Хоризонт“ художника Петър Пиронков и допълни, че това не е изкуство за украса.

"Това е светът на автора, светът на Петър, но в едни по-философски виждания за нещата. 

3 от произведенията, които са големи и монументални, съм рисувал в Художествената академия в Рим и бяха за моето дипломиране", разказа още Петър Пиронков.

Петър Пиронков е роден през 1977 г. в София. Завърша Национална художествена гимназия „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. През 2003 г. се дипломира в класа на проф. Сандро Тротти със специалност „Живопис“ в Държавната художествена академия за изящни изкуства в Рим. В периода между 1996 – 2021 г. участва в 59 изложби – самостоятелни и общи, в международни арт форуми и пленери в България и чужбина. Носител е на първа награда за живопис „Перикле Фацини” (1999 г.) и „Златно перо” (2011 г.). Работи в областта на камерната и монументална фигуративна живопис. Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери в Италия, Франция, Белгия, Гърция, Великобритания, Германия, Холандия, Австрия, Русия, Китай, САЩ, Венецуела, Мексико, Швейцария.


Цялото интервю на Светослава Кузманова с художника чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна