Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За изпълнението на цялостния проект са необходими около 1 млн. лева

Най-старият православен храм в Ямбол се руши

На Цветница ще е поредният благотворителен базар с надежда за събиране на средства за ремонта

Най- старият православен храм в Ямбол - "Св. Троица"
Снимка: Даниела Костова
Повече от 10 години най-старият православен храм в Ямбол - "Св. Троица" се руши. Доброволци се опитват да съберат средства за ремонт на църквата и в продължение на седем години организират благотворителни кампании около Коледа и Великден.

Не е необходимо човек да е специалист, за да види, че храмът, строен преди повече от три века, преживял превратностите на времето, многократно опожаряван и разрушаван, днес е на път да се превърне в спомен за жителите на най- стария ямболски квартал Каргон.

Васко Стоянов, който е сред младежите, приели като мисия възстановяването на черквата описва: „Храмът е в окаяно състояние – покривът тече, много от стенописите са поразени точно от тези течове. Отвън фасадата е нацепена, камбанарията се руши, цялостното състояние е отчайващо.“

Всичко започва преди десетина години. Тогава  Васко, в труден от живота си момент търси опора и надежда във вярата. Посещението в храма му вдъхва сили, но трагичното  състоянието на черквата  оставя своя отпечатък в съзнанието му. Заедно със свои приятели разкриват дарителска сметка, но скоро разбират, че това е недостатъчно.

Най- старият православен храм в Ямбол -

Случайно при едно посещение в Одрин вижда как младежи, в близост до джамия с опожарен покрив, са организирали кулинарен базар, за да събират средства за възстановяването на техния храм. Така идеята намира своята реализация и на ямболска територия.

 След две седмици на Цветница, на 28 април, ще е поредният благотворителен базар, който вече може да се нарече традиционен и в него се включват много миряни от целия град, разказва Магдалена Стоянова:

 "С някакви ръчно изработени сувенири, сладки, соленки, банички, цветя също сме получавали като дарения за базарите за продажба, разазва Стоянова.

За седемте години с общи усилия са събрани малко над 100 хил. лева, с които преди дни започва ремонт на храма и това е стимул за доброволците. За изпълнението на цялостния проект обаче са необходими около 1 млн. лева.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна