Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон изпревари Западен Мидландс по случаи на морбили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лондон изпревари Западен Мидландс по брой случаи на морбили, което поражда опасения, че британската столицата може да се превърне в най-голямото огнище на болестта, съобщи Агенцията за здравна сигурност.

През последните шест месеца се отчита драстично увеличение на броя на заразявания, като 62 от 195 случая в страната са регистрирани в столицата след 11 март. За сравнение през целия март миналата година има само 11 случая.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство предупреди, че Англия е свидетел на най-високия брой заразявания от десетилетие, като нивата на ваксиниране сред децата постоянно намаляват. За да се предотврати голяма епидемия, минимум 95 процента от населението трябва да бъде ваксинирано, но милиони деца под 16-годишна възраст не са напълно защитени.

Морбилите са силно заразна болест и обикновено започва със симптоми, подобни на настинка, като висока температура, преди няколко дни по-късно да се образува обрив. Може да доведе до менингит и слепота и е особено опасно за бременни жени.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна