Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен тласък от 2020 г. и след Covid-19, у нас има 170 места за каравани, кемпери и палатки

Веселин Вълев: Общините да си унифицират правилата за къмпингите

"Трябва да има контрол на местно ниво"

| Интервю
Къмпинг „Шкорпиловци“
Снимка: БТА

Къмпингите в България са се увеличили двойно в сравнение с 1983 г. Броят на местата за къмпингуване нараства с 10% на годишна база, съобщи в интервюпред БНР Веселин Вълев, организатор на изложение в София.

"През последните години се наблюдава силен тласък, след Covid-19, и към днешна дата има над 170 места за кемпери, каравани и палатки", каза Вълев.

Той обясни, че няма единен стандарт за къмпингите в Европа, но има авторитетни организации със собствени системи за оценка.

"Българските къмпинги като цяло отговарят на добрите стандарти в Европа. Има и лоши, но болшинството от къмпингите се изграждат със СПА, минерален басейн и ултра удобства. А западните туристи ги оценяват като високо ниво", коментира Вълев.

Според нашето законодателство изграждането на къмпинг се приравнява на изграждането на хотел, изискват се същите документи, въпреки че "може да не ти се наложи да лееш бетон".

За година се откриват до 15 нови места за къмпингуване в България

Според Вълев трябва да се облекчи режимът и инвеститорите да влязат на пазара.

"При къмпингите всички документи минават на местно ниво и инвеститорите са зависими от тях. Има нужда от унифициране на правилата, защото различните общини изискват различни документи. Липсата на закон позволява да се къмпингува по язовири, реки, планини и лятото е пълно с хора без да има ред и чистотата, което е проблем", препоръча организаторът на изложението.

И обясни, че "когато се приемат единни правила за къмпингуването ще има ред. И не само закон, но да има и контрол от местните власти. Така България ще дръпне на европейско ниво като привлекателна дестинация."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени