Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер.

Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на външните работи и в това на земеделието и ще го покани на среща на "Дондуков" 2 днес. Няма официална информация кога ще се проведе разговорът.

Тази седмица премиерът предложи на държавния глава да назначи зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов за министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Втората рокада е в министерството на земеделието. Искането е изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Георги Тахов да оглави ведомството вместо Кирил Вътев.

Президентът разкритикува исканите смени на двама министри само седмица след клетвата на служебното правителство и се обяви срещу номинацията на Даниел Митов, защото бил ярка партийна фигура.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че предложенията за промени са лично негови. Няма доверие на Стефан Димитров и на Кирил Вътев.

А Радев настоя Главчев да спази обещанието си служебното правителство да бъде равно отдалечено от всички партии.

Главчев обаче му напомни, че според последните промените в Конституцията служебният премиер носи отговорност за състава на кабинета.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна