Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж показаха български килими на повече от век

| обновено на 19.04.24 в 09:18
4
Снимка: Евгени Иванов/Организатори на изложбата „История в цветове. 350 години българско килими

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с невероятни примери на българското килимарство.

Килимите, произведени в Чипровци, Котел и Пирот (българска територия до 1878 г.), представят не само майсторството на българските тъкачи, но и носят със себе си дълбоката история и красота на българската култура. Тази бутикова изложба, наречена "История в цветове. 350 години българско килимарство", представя редки екземпляри, изработени преди стотици години, които са впечатляващ пример за традиционното изкуство на страната.


Изложбата е не просто демонстрация на красотата на българските килими, но и възродителен момент за тази древна традиция. Организаторите се гордеят с това, че за първи път в чужбина ще бъдат представени 35 непоказвани до момента автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот, които са неразделна част от българската идентичност.

В ефира на "Нашият ден" директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева споделя, че килимарството е нещо, което пази историята на времето. Тези килими, пазени от техните собственици и наследници, са отражение на богатата култура и традиции на българския народ. Те са повече от предмети за украса, те са свидетелство за българската идентичност и красота, които преживяват през вековете.


Според нея е жалко е, че в чужбина има твърде малко систематизирана информация на тази тема, казва тя и подчертава, че автентичните български килими са много интересни и ценени от колекционерите, "защото са много фино изработени с много хубав дизайн с чудесни багрила, които съхраняват цветовете и траят много време след това".  

Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г., килим на почти два века. В предаването Бинева разказва, че  килимите са били част от домовете на хората преди много години, те са съхранени от техните наследници, а след това намерени и закупени. В момента се съхраняват с идеята да бъдат запазени още дълго напред. "Това е разказ за живите ни традиции. Според мен ще бъде много интересен за чужда публика", казва още Десислава Бинева.


Когато Бинева се запознава със собственика на колекцията Якоб ван Бейлен, той казва нещо много интересно: "Това, което е любопитно при вас на Изток, е, че вие имате запазени живи традиции, нещо, което на Запад вече почти няма". Според нея именно това е много силен капитал – "имаме какво да покажем и разкажем". 

Всички екземпляри, който се показват са част от колекцията на Якоб ван Бейлен. Той е Холандец по произход, който живее от много години в България. Бейлен е притежател на най-голямата частна колекция от над 900 автентични старинни килими.

Изложбата може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Евгени Иванов/Организаторите на изложбата "История в цветове. 350 години българско килимарство"/
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна