Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артинсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

| обновено на 19.04.24 в 10:34
Снимка: БТА

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана инсталацията ще бъде открита в началото на май и ще остане част от столичната среда за следващата година.

Самата инсталация, наречена "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било", се разполага в центъра на София, заемайки мястото на бившия мавзолей. Терзиев обяснява в ефира на “Нашият ден“, че това символно място в сърцето на града е ключът към връзката на проекта с историята на града. Изразът "между миналото и бъдещето" се свързва с идеята, че миналото никога не е безотносително за нас и винаги оказва влияние върху настоящето и бъдещето.

В интервюто си за предаването Терзиев споделя, че вярва в изкуството като стимулатор на рефлексията, като подчертава важността на свободата в изразяването и възприемането му. Той избягва дидактичните методи и твърдите послания, предпочитайки да създаде ситуация, в която публиката може да развие по-високо ниво на осъзнаване.

Терзиев коментира също, че моделът на монументите, присъщ на миналото, не е подходящ за съвременността. Вместо това, той насочва вниманието към изкуството в градското пространство като начин да активира публиката и да се ангажира открито с проблемите на съвременния свят.

Накрая Терзиев изразява интерес към непредсказуемите реакции на публиката и изразява надежда за по-справедливо общество, където изкуството ще бъде признато като важен фактор в живота на хората.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна