Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реката на забравата" – дебютна изложба на Христина Костова

Експозицията в Регионален исторически музей на София ни води по пътя на душите и отвъд "него"

7
„Добрутро“, 2022 г.

"Реката на забравата" е първата самостоятелна изложба на Христина Костова, която може да разгледаме от 16 април в Регионалния исторически музей на София.

Страстта ѝ към рисуването се появява през 2019 г., когато напуска работата си в Дупница и се мести да живее в София. Всичко започва с малка скица с молив на нейния любим, на обикновена копирна хартия. Той e смаян колко точно е уловен неговия характер и възкликва "Ама ти си роден талант, бе! Защо не рисуваш?" Ами защо? Защото не е рисувала от дете. И защото не е вярвала, че може да рисува.

Малко на шега Христина Костова решава да посети няколко урока при руския художник Александър Сергеев, където четката направо се слива с ръката ѝ. Пейзажите бързо се превръщат в страст и много скоро апартаментът се преобразява в малка галерия. В началото, разбира се, подарява картини – на приятели, на роднини, на любимата си учителка по английски език. В същото време обаче, интересът към творбите ѝ нараства. Почти веднага, след като качи картина в интернет, веднага се явява купувач.

През април 2021 получава неочаквана покана да участва в груповата изложба "Акварелисти и ценители" в галерия "Джамията" в Дупница. Решава, че е време да получи професионален съвет и през 2022 г. завършва следдипломна квалификация – специалност "Живопис" при проф. д-р Здравка Василева в Националната художествена академия.

Авторката е романтичка. Обича Италия и морето. Любимият ѝ жанр е пейзажът, но обича да рисува и абстрактни неща. Изложбата "Реката на забравата" обединява последните ѝ творби, посветени на пътя на душите и любовта.

"Когато застана пред платното, се пренасям в свят, в който времето и пространството не съществуват! Често мисля за Душите, за Пътя им тук и отвъд, за Светлината, която излъчват. Звучи малко езотерично, но тази тема наистина много ме вълнува. Това може би се вижда и в някои от картините ми.", споделя художничката

Христина Костова е родена на 15 април 1974 г. в град Дупница. През 2000 г. завършва Техническия университет в София, специалност "Текстилна техника и технологии".
До 2018 г. работи в сферата на образованието като учител, а по-късно и директор на професионална гимназия. Днес обаче десетки нейни картини се намират в частни домове в България, Германия и САЩ.

Снимки: РИМ - София

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени